Formule 1 binnenkort met twee teams minder?

Gepubliceerd op 27 mei 2002 door John ter Meer

Gisteren gaven Bernie Ecclestone en Max Mosley beide toe dat er een grote kans is dat twee teams de nabije toekomst niet zullen overleven. Dat niemand van de kleinere teams erg blij was met deze opmerking zal iedereen duidelijk zijn want na deze bevestiging is het nog moeilijker dan voorheen om nieuwe sponsors over de streep te halen.

Dit jaar hebben Arrows, BAR en Jordan hun personeelsbestand aanzienlijk verkleint, terwijl er bij Minardi vorige week ook twintig man ontslag kregen. Arrows en Minardi zijn, als men de insiders in de paddock van Monaco mag geloven, de teams die door gebrek aan geld op omvallen staan. Minardi wacht natuurlijk op de uitslag betreffende de $12 miljoen die de FOA aan prijzen en TV geld achterwege houden tot dat er duidelijkheid komt aan wie dit uitgekeerd zal worden. In Oostenrijk waren de meeste teambazen het er over eens dat het aan Minardi toebehoorde, dat team belandde na het failliet van Prost als 10e team in de eindrangschikking. Daar zijn de eigenaren van Phoenix Finance het niet mee eens. Vorige week verloor Phoenix hierover een rechtszaak.

De enige mogelijkheid om voor zijn team dit geld te bemachtigen is wanneer Stoddart de Kamer van Koophandel in Lausanne (daar waar het Concorde Agreement werd gedeponeerd) om een uitspraak vraagt. Dat Stoddart niet erg blij is met Arrows eigenaar Tom Walkinshaw is bekend.

Een ander probleem voor Arrows is dat hoofdsponsor Orange aanstalten maakt om naar het wereldkampioenschap rally over te stappen. Wat de laatste tijd ook te horen was, was dat de mobiele telefoongigant naar Renault zou overstappen om concurrent Vodaphone het leven moeilijk te maken. Orange is in handen van France Telecom dus deze conclusie wordt gemakkelijk getrokken. Als er toch voor rally rijden wordt gekozen zal dat ongetwijfeld met Citroen gaan gebeuren. Arrows zal de komende weken dan ook wanhopig proberen een goede indruk te maken.