Montoya pakt zijn vijfde pole

Gepubliceerd op 25 mei 2002 door John ter Meer

In de ongetwijfeld interessantste kwalificatie van dit seizoen tot nu toe heeft Juan Pablo Montoya in Monaco zijn vijfde pole position uit zijn carriere, en zijn tweede dit seizoen, gepakt. Hij deed dat op het scheiden van de markt: in zijn laatste run terwijl de klok al op 0.00 stond. Zijn klokje bleef staan op 1,16.676 en daarmee wees de Columbiaan David Coulthard terug met maar liefst viertiende van een seconde. Geen Schots feestje dus, maar Coulthard is al lang blij dat hij zich weer eens serieus van voren kan laten zien. Het was zijn beste kwalificatie van dit seizoen. Dat gold niet voor Michael Schumacher, die werd derde. En met zijn broer Ralf naast zich op de tweede startrij morgen, zal tijdens de start van de Grand Prix van Monaco de spanning te snijden zijn.Montoya pakt zijn tweede pole van het seizoen

Het duurt zeker een kwartier voor de eerste tijd op de klokken wordt gezet. Eddie Irvine is de naam. Zijn tijd (een ruime 1,23) laat echter zien dat de meesten niet voor niets lang wachten met hun eerste run. Hoe warmer het wordt, hoe lastiger het zal zijn om steeds scherpere tijden te zetten (het asfalt heeft dan inmiddels al een temperatuur van 37 graden Celcius) maar niemand wil vroeg naar buiten. Men wacht liever op wat rubber op de baan, voor extra grip, een noodzaak op het Circuit de Monaco. Maar hoe langer men wacht, hoe meer verkeer. Het is het wikken en wegen, wat weegt het zwaarst.

Alex Yoong was al voor Irvine naar buiten gegaan om de tv exposure voor Minardi veilig te stellen en krijgt ook alle media aandacht die nodig is. In de allereerste bocht, de St. Devote, maakt Yoong een stuurfout en eindigt met zijn auto tegen de vangrail. Gelukkig hoeft de Maleisiër niet ver te lopen. Het zal lang duren voor hij weer de baan op kan, maar weet zich gelukkig wel te kwalificeren. Op de voor hem zo vertrouwde plaats, P22.

Michael Schumacher breekt zijn eerste flying lap af en Kimi Raikkonen, bezig in zijn derde auto van het weekend, zoekt in zijn warm-up lap ook snel de pits op. Wat technische probleempjes die later opgelost zullen worden. Juan-Pablo Montoya duikt met zijn BMW-Williams als eerste flink onder de 1,20 en dan is het spel op de wagen. Met verschillen van eentiende van een seconde worden de tijden verbeterd en hup: daar is Jarno Trulli weer met zijn Renault die met een tijd van 1,18.3 na een half uur de pole in handen heeft.


Renault stelt een beetje teleur na de
sterkere vorm in de vrije trainingen


Michael Schumacher heeft dan nog geen tijd staan. Tijd om de pole te pakken. Wat hij dan ook doet: 1,17.7. De aanval van zijn broer Ralf heeft geen succes, maar David Coulthard lukt het wel om de Duitste wereldkampioen van de eerste plaats te verdrijven. De verschillen blijven klein: 1,17.6. Vervolgens is het Montoya weer die nu hard uithaalt naar de concurrentie en de pole weer terugpakt, met bijna een halve seconde voorsprong. Intussen handhaven de beide Toyota's van Mika Salo en Alan McNish zich keurig in de top tien. Er lijkt een incident geboren als Michael Schumacher op jacht is naar de tijd van Montoya maar uitgerekend de Columbiaan op zijn weg vindt, precies in het langzame deel van het circuit, de Loews bocht. Hij passeert zijn rivaal nog wel maar breekt direct zijn flying run af, ongetwijfeld pissig.

Vrijwel tegelijkertijd raast Ralf Schumacher aan de andere kant van het circuit over start/finish en zet de snelste tijd neer. Zo is Montoya toch zijn pole kwijt, maar het verschil tussen de beide teamgenoten is het kleinst mogelijke verschil: 0.001 seconde! Maar David Coulthard zit er nog steeds ook goed bij. Om dat te onderstrepen is hij het weer die het snelst rondgaat. Intussen is Michael Schumacher gezakt naar een zesde plek.


Niet alleen op de baan was het druk...

Met nog een minuut of vijf op de klokken is er nog veel verkeer te verwachten. Veel coureurs hebben nog een run over en hopen zo het lekkerste voor het laatst te bewaren. Michael Schumacher lijkt het beste te timen en gaat als eerste naar buiten. Op het moment dat hij gaat aanzetten voor zijn laatste flying lap heeft hij niemand voor zich. Dat belooft wat. In de eerste sectie is hij sneller, in de tweede een fractie langzamer en hij komt uiteindelijk 0.1 seconde tekort op Coulthard. Ook Barrichello treft hetzelfde lot. In de eerste sectie sneller, in de tweede er net iets onder, maar de spanning is weg op het moment dat hij in de La Rascasse bocht de Jaguar van De la Rosa in de weg weet. Op dat moment vliegt Montoya nog over het asfalt, de klok staat al op 0.00. En in een uiterste poging om de pole te pakken perst de straatvechter er een 1,16.676 uit. Een prachtige kwalificatie. Na het parkeren van hun bolides loopt Montoya nog even naar Michael Schumacher. Het gesprekje zal ongetwijfeld hebben gegaan over hun akkefietje in de Loews bocht. Maar ze geven elkaar sportief de hand, als echte kerels. En zo hoort het ook!