Ferrari naar beurs

Gepubliceerd op 23 mei 2002 door John ter Meer

Wanneer in de tweede helft van dit jaar Ferrari naar de effectenbeurs gaat hoopt grootaandeelhouder FIAT dat de waarde van het bedrijf €2.5 miljard zal zijn. Dit is gelijk aan tweemaal het bedrag dat Ferrari per jaar aan auto’s verkoopt. FIAT bezit 90% van de Ferrari aandelen en wil 40% hiervan verkopen om de financiële situatie te verbeteren. Piero Lardi, de zoon van Enzo Ferrari, bezit de resterende 10%.

FIAT hoopt uiteindelijk €750 miljoen aan deze transactie over te houden, terwijl Ferrari zelf €300 miljoen ter beschikking krijgt om het Maserati merk nog meer leven in te blazen. Verder zijn er plannen om in de hotel en entertainment industrie te investeren.

Vorig jaar was de omzet van Ferrari €1 miljard en de netto winst was €47 miljoen. Van de bruto winst werd ongeveer €100 miljoen voor Formule 1 activiteiten gebruikt.

Ferrari redde in de jaren negentig Maserati van een potentieel bankroet. Nu Luca di Montezemelo dit merk ook weer op poten heeft gekregen denkt de directie jaarlijks 1.200 Maserati’s in de Verenigde Staten tegen een prijs van $90,000 te kunnen verkopen.