Bernie’s laatste plan: “klantenteams”

Gepubliceerd op 15 mei 2002 door Geert van Dijk

De eerste details van de vergadering die de teamprincipalen op de A1 ring hadden beginnen naar buiten te lekken. Een voorstel van Bernie Ecclestone is (kleine) teams complete auto’s van de grote teams kunnen gaan kopen. Op het ogenblik is dit niet mogelijk omdat het technische reglement voorschrijft dat ieder team zijn eigen auto moet ontwerpen. De kosten om een chassis te ontwerpen en te ontwikkelen zijn gigantisch en in eerste instantie kan zo een maatregel voor alle teams voordeel opleveren.

Tegenover de Franse Le Figaro ze Ecclestone: “er geen bewaar in te zien dat bijvoorbeeld de vijf beste teams een compleet chassis aan andere teams te verkopen”.

“Neem bijvoorbeeld Jordan. Die hadden geen enkele kans om het afgelopen weekend te kunnen winnen. Als Jordan een (ex) Renault chassis voor dit seizoen hadden ingezet dat had men een budget met de helft kunnen reduceren. Ik kan mij zelfs indenken dat hiermee een constructeur een tweede team goed kan promoten”.

Hoewel dit voorstel zinnig lijkt zullen er altijd veel haken en ogen aan kleven. Om het te vervolmaken zou Ecclestone ook de motoren leveranciers moeten verplichten Formule 1 krachtbronnen aan dit soort klantenteams te leveren. Uniek is dit denken van Bernie niet want eigenlijk is het niet zo lang gelden dat een aspirant teameigenaar bij March of Lotus en zelfs bij McLaren een Formule 1 chassis en bij Cosworth een motor kon kopen en vervolgens aan de slag kon gaan.