Deceptie in Oostenrijk

Gepubliceerd op 12 mei 2002 door Eric Berendsen

Waar hij het hele weekend veruit het snelst van iedereen was, moest Rubens Barrichello in de laatste meters van de Grand Prix van Oostenrijk zijn meerdere erkennen in de teamleiding van Ferrari. Die verzocht hem namelijk om de achter hem op de tweede plaats rijdende Michael Schumacher voorbij te laten. Daarmee wordt een saai seizoen alleen maar nog saaier. De suprematie van Ferrari begint vormen aan te nemen die doen terugdenken aan 1988, toen het team van McLaren 15 van de 16 Grand Prix naar zich toe trok.

Barrichello leidde de race bijna van start tot finish. Alleen even na zijn tweede stop en op de allerlaatste meter reed Michael Schumacher voor hem. Daarmee won de Duitser voor het eerst op het circuit van Spielberg en nam hij een enorm voorsprong in het klassement om de wereldtitel. Montoya kon door zijn derde plaats nog een heel klein beetje in het spoor blijven.Takuma Sato maakt een angstaanjagend ongeluk mee
(let op het stuur dat is losgekomen!)


Als om 2 uur onder een bewolkte lucht de rode lichten uitgaan hebben Ferrari’s een prima start en Michael haalt direct zijn broer in. Nick Heidfeld rijdt zelfs even derde, maar moet die plek door een fout na 1 ronde alweer afstaan. In de tweede bocht ging het mis voor Frentzen en Villeneuve, die elkaar door een fout van de Canadees raken, maar gelukkig beide verder kunnen. De la Rosa moet zijn auto al na 1 ronde aan de kant zetten met een mechanisch probleem en Bernoldi heeft in de eerste bocht Frentzen geraakt wat hem z’n voorvleugel en uiteindelijk zijn voorwielophanging kost. Na dit hectische begin blijken de Ferrari’s minstens een seconde per ronde sneller dan de rest van het veld, en lijkt het erop dat het weer een saaie middag wordt. Villeneuve rukt door zijn twee-stop strategie nog wel op door het veld, maar zijn opmars wordt deels teniet gedaan door de drive through penalty die hij krijgt voor het incident in de eerste ronde. Na 24 ronden zorgt Olivier Panis voor een safety-car situatie. Zijn bak slaat vast op het rechte stuk en met veel kunst en vliegwerk weet hij verdere schade te voorkomen. Zijn auto staat echter midden op de baan en daarom komt de safety-car de baan op. Barrichello en Schumacher maken direct van de gelegenheid gebruik om een pitstop te maken. Barrichello behoudt daarbij de leiding, Michael Schumacher valt terug naar de derde plaats, achter zijn broer..


Alleen Montoya hield de Ferrari's een beetje bij

In ronde 27 verdwijnt de safety-car weer en hebben we weer een race. Dat duurt echter maar tot de Remus Kurve, waar een gigantisch ongeluk plaats vindt. Nick Heidfeld schrikt van een hoop rook die afkomt van de auto van Alex Yoong, die bij het aanremmen van de Remus Kurve 4 wielen blokkeert. Hij trapt te hard op zijn nog koude remmen en verliest de controle over zijn bolide, schiet rechts het gras op, en dendert zo, nauwelijks enige snelheid verliezend, bij Takuma Sato naar binnen, die net heeft ingestuurd voor de bocht. Heidfeld mist Montoya op enkele centimeters, maar de klap met Sato lijkt ernstig. Gelukkig bereiken ons als snel berichten dat het met beide heren relatief uitstekend gaat. Uiteraard zijn ze wel naar het ziekenhuis voor nader onderzoek.

Door dit ongeval komt de safety-car weer naar buiten, dit keer tot ronde 38. Iedereen heeft nu een keer gestopt tijdens een van de beide safety-car situaties, behalve Ralf Schumacher en Juan Pablo Montoya. Deze beide heren rijden door tot ongeveer ronde 50. Ralf Schumacher komt als eerste binnen, enige ronden later gevolgd door Montoya. De Colombiaan heeft in die paar extra rondjes zijn achterstand op Ralf helemaal goed gemaakt, en ligt derde. Daarachter zijn het Fisichella en Coulthard die de overgebleven punten verdelen.


De voormalige teamgenoten Olivier Panis en Jarno Trulli behoren tot de vele uitvallers

Vooraan lijkt er voor Barrichello geen vuiltje aan de lucht, ook niet als Schumacher de laatste paar ronden snel zijn achterstand goed maakt. Iedereen rekent op een finish in formatie, waarbij de Braziliaan de tweede overwinning uit zijn carrière zal pakken. Groot is dan ook verbazing en onthutsing als Barrichello de laatste meters Schumacher voorbij laat. De Duitser weet zich met de situatie ook slecht raad, en zet Rubens op het hoogste treetje van het podium, en tijdens de persconferentie in het midden. Hij had beter iets harder dan Barrichello op zijn rem kunnen gaan staan.......