Barrichello pakt pole op A1 Ring

Gepubliceerd op 11 mei 2002 door John ter Meer

Rubens Barrichello start morgen vanaf pole position tijdens de Grote Prijs van Oostenrijk. Opnieuw een Ferrari vooraan, maar dit keer geen Michael Schumacher die met een derde kwalificatietijd moet starten vanaf rij twee. Zijn broer Ralf staat schuin rechts voor hem, naast Barrichello op plek twee. De BMW van Montoya staat op startplek vier. Opvallend is verder de negende plek van Olivier Panis (BAR) en de tiende tijd van Mika Salo namens Toyota. De McLarens stellen opnieuw teleur; Kimi Raikkonen start vanaf plaats zes en David Coulthard komt zelfs niet verder dat plek acht.

In een zonnig Oostenrijk duurt het zeker een kwartier voordat de eerste auto (Webber-Minardi) zich op de baan laat zien. Takuma Sato zet de eerste 'serieuze' tijd neer, een lage 1.10 maar dan gaat het allengs sneller. Als de rook van het eerste kwalificatiegeweld is opgetrokken staat David Coulthard op pole. De Ferrari's hebben zich dan nog niet laten zien.

Na een half uur volgt er een code rood. Een opgeblazen motor van de Renault van Jarno Trulli is de oorzaak. De Italiaan laat een gevaarlijk, meterslang oliespoor achter tussen de twee snelle laatste bochten voor start/finish. Heinz-Harald Frentzen is een van de coureurs die het spoor niet meer kan ontwijken en vliegt spinnend van de baan. De Duitser krijgt zijn weggegooide ronde terug.

Nadat code rood is opgeheven gaat Michael Schumacher voor het eerst naar buiten, met nog twintig minuten te gaan. Intussen heeft Montoya malheur met zijn auto. In zijn eerste outlap rijdt hij direct weer naar binnen om over te stappen in de t-car die eigenlijk voor teamgenoot Ralf Schumacher klaarstaat. De wagen heeft wat aanpassingen nodig wat tijd kost. Rubens Barrichello pakt intussen de pole, gevolgd door Ralf Schumacher: we zitten al in de 1.08 tijden. Het wachten is dan op Michael Schumacher maar die blijft achter Rubens Barrichello steken. Daar waar de Duitser vanochtend nog met twee vingers in de neus zoals gebruikelijk de snelste tijden wist te realiseren, lijkt hij het nu niet helemaal voor elkaar te hebben. Ook in zijn tweede run zit hij niet in zijn ritme en rijdt een 1.09. Uiteindelijk stapt ook hij over in de reserve auto. Hij verbetert nog wel zijn tijd, maar niet meer zijn plek omdat Barrichello en Ralf Schumacher hun eerste en tweede tijd nog wat scherper hebben gezet.

Rubens Barrichello dus op pole. En nu maar hopen dat het geluk de Braziliaan niet in de steek laat. Opvallend is dat de Renaults, nadat het team er de laatste tijd goed bijzat, het nu laten afweten. De eerste (Button) vinden we pas terug op plek dertien. Achteraan staan de beide Minardi's. Op zich geen verrassing. Vlak daarvoor beide Jaguars. En dat is zo langzamerhand ook geen verrassing meer...