Theissen “ik zou zo graag willen weten…”

Gepubliceerd op 05 mei 2002 door Bianca Zoon

BMW toptechneut Mario Theissen “wil uitleg over de one-engine regel” die aan het begin van 2004 in werking treedt. Deze beslissing werd door Mosley ingevoerd om de kosten van Formule 1 te verlagen.

“Als die regel niet heel exact gedefinieerd wordt voorzie ik problemen” zei Theissen. “Bijvoorbeeld, was is precies een nieuwe motor en welke componenten mogen vervangen worden. Verder wil ik weten hoe eventuele reparaties gecontroleerd worden en wat er gebeurt als een team de vrijdag overslaat en allen de zaterdag gebruikt om te kwalificeren. In dat geval is een levensduur van 400 kilometer genoeg in plaats van 800 kilometer”.

“Uiteraard ben ik voor kostenverlagende maatregelen maar om die te bereiken door de technologie aan te pakken lijkt mij te ver gaan. Technische vooruitgang is juist één van de meest facinerende aspecten van de Formule 1”.

Er komen steeds meer stemmen die zelfs denken dat deze regel juist kostenverhogend werkt maar FIA voorzitter Max Mosley heeft dit argument van de hand gewezen. “Dat is echt een argument dat naar bovenkomt wanneer er na het avondeten er een tweede fles wijn ontkurkt wordt. De oplossing hier is om nog sterkere componenten te maken of motoren te maken die niet die waanzinnig hoge toerentallen produceren. Hoe je het ook bekijkt, een Grand Prix weekend ingaan met één motor zal altijd goedkoper zijn dat drie motoren in een weekend te gebruiken”.