Walkinshaw: “schuld van het grootkapitaal”

Gepubliceerd op 01 mei 2002 door John ter Meer

Tom Walkinshaw vroeg zich vandaag af waarom Ron Dennis en Frank Williams weigeren om maatregelen die kostenverlagend werken te steunen. Walkinshaw betitelde hen als “arrogant en kortzichtige” en meende verder dat “de helft van het budget dat de grote jongens voor handen hebben voor de helft niet te rechtvaardigen is”.

“Het is niet zo dat wij het proberen met een budget van £2 miljoen te doen want ook wij hebben gigantische budgetten, maar als er een aantal teams, zoals het mijne, het met een budget van £50 miljoen niet rooien dan is er iets verkeerd in deze sport”.

“Als ze proberen om de kleinere teams uit het veld te ruimen laat ze dat dan meteen zeggen, dan hoeven wij tenminste niet meer vroeg uit ons bed en gaan wij wel iets anders doen. Tenzij er snel iets gedaan wordt zal de interesse in de sport sterk verminderen. De top teams hebben zo veel geld voor handen dat het er echt op lijkt dat de kleine teams afgemaakt moeten worden. De voorste gelederen van de startgrid hebben £200 miljoen. Ik denk dat dit niet te rechtvaardigen valt want wij presteren met £50 miljoen.

“Om een idee te geven, acht jaar geleden had Benetton een budget van £50 miljoen en werden daar wereldkampioen mee. Dat houdt dus in dat de laatste acht jaar de kosten verviervoudigden. Geen wonder dat Prost en Jordan dit jaar 130 man op straat moesten zetten”.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat Walkinshaw de laatste tijd bijval kreeg van niet alleen Eddie Jordan maar ook van Paul Stoddart en verbazingwekkend genoeg ook Flavio Briatore. Jordan is van mening dat “dit een zeer technische, geldverslindende en zwaar gefinancierde business is. Maar als je maar een tiende aan budget hebt in vergelijking met wat de top teams kunnen besteden zal je nooit echt in de voorste gelederen kunnen meestrijden. Als je dat probeert en vervolgens gaat zeuren had je in de eerste plaats niet moeten participeren.”

Frank Williams meent echter dat “in deze sport alleen de sterkste kunnen overleven. Ik ben faliekant tegen het beperken van tests. In vergelijk met nu had ik aanzienlijk minder budget en toch wisten wij ook te overleven en naar boven te klimmen”.