Brawn tegen testverbod

Gepubliceerd op 26 april 2002 door Bas Winckels

Technisch Ferrari directeur Ross Brawn is tegen elke maatregel om minder te testen. ”Om kosten te verminderen zijn er twee aspecten, namelijk de verplichting om twee raceauto’s bij elke Grand Prix aan de start te brengen en iets dat ik als een vrijwillige optie zie, namelijk de hoeveelheid testwerk dat verzet moet worden. Het tweede aspect is afhankelijk van budgetten. Daarom is een testverbod nonsens want het is geen verplichting. Nieuwe chassis' zijn ook niet reglementair verplicht maar toch bouwt elk team elk jaar weer nieuwe auto’s. Ik vind het moeilijk te accepteren dat er teams zijn die een testverbod willen invoeren. Om een voorbeeld te geven, als er zo'n verbod komt dan gaat Ferrari een nieuwe windtunnel bouwen en nog eens 100 extra man personeel inzetten”, klonk het dreigend.

Om een dergelijke maatregel te kunnen invoeren is er een 70% meerderheid van de Formule 1 Commissie nodig. Ferrari, McLaren en Williams zijn tegen en het lijkt daarom onmogelijk om deze maatregel in te voeren. Opmerkelijk was ook dat Brawn Honda waarschuwde om zich als motorenleverancier beter op één team te concentreren. "Als je twee teams van motoren voorziet dan zal je altijd gezien worden als een motorenleverancier in plaats van een volwaardig partner. Ik denk dat als Honda echt succes wil dat men hier eens over moet gaan nadenken. Ze zullen de knoop moeten doorhakken. Wij hebben Sauber als klant maar buiten motoren leasen geven wij hen veel steun, iets dat niet in conflict komt met onze eigen activiteiten.”

Brawn kreeg overigens bijval van McLaren's technisch directeur Adrian Newey die meende dat "als de teams genoeg budget hebben het altijd wel opgemaakt zal worden. Zo is nu eenmaal het karakter van het Formule 1 beest".