Ecclestone maakt gebaar

Gepubliceerd op 17 april 2002 door

Bernie Ecclestone heeft aan de ‘Formule 1 autofabrikanten’ aangeboden dat zij 30% van Slec, de firma die alle commerciële Formule 1 belangen in portefeuille heeft, kunnen kopen. Met dit gebaar hoopt Ecclestone weer vrede te stichten. Uitdrukkelijke voorwaarde is natuurlijk dat de dreiging om een alternatief Formule kampioenschap te beginnen wordt ingetrokken.

Het is een slimme zet van Ecclestone die door de jaren heen zijn timing en strategie tot in de puntjes geperfectioneerd heeft. Omdat Kirch in surseance van betaling raakte en uitverkoop moet houden om bankleningen te kunnen terugbetalen is de waarde van de Slec aandelen dramatisch gekelderd. Door een deel van de aandelen aan de autofabrikanten te verkopen krijgen zij niet alleen een beter rendement op hun investeringen maar komt de benodigde stabiliteit die sponsors willen zien terug.

Dat komt Ecclestone, die nog altijd een belang van 20% in Slec heeft, goed uit want met deze actie zal de theoretische waarde van Slec alleen maar hoger worden. In één klap pakt Ecclestone op deze manier dus twee vliegen.

Of de autofabrikanten in 30% van dit bedrijf geïnteresseerd zijn moet nog maar blijken want eerder meldden zij 80% van Slec te willen bezitten. De dertig procent geeft ongeveer een rendement van £150 miljoen per jaar.