Herbert weet wat hij doet

Gepubliceerd op 10 april 2002 door

Bij de aankondiging van ex Benetton en Jaguar Racing coureur Johnny Herbert dat hij aan de komende INDY 500 race gaat deelnemen was het opmerkelijk om uit zijn mond te vernemen dat hij het voor lief neemt om voor de rest van zijn leven kreupel te zijn. Dit om zijn ambitie te kunnen realiseren.

De ambities van de Brit waren het winnen van het Formule 1 wereldkampioenschap, de 24 Uur van Le Mans en zegevierend als eerste over de finish van The Brickyard te gaan. Natuurlijk heeft Herbert een drietal Grand Prix races en de Franse afmattingrace op zijn conto staan. Nu nog het Amerikaanse avontuur.

In 1988 raakte Johnny Herbert bij een F3000 race op het circuit van Brands Hatch zwaar gewond. Ondanks waarschuwingen van doktoren reed hij het jaar daarop voor Benetton. “Mark Blundell en Jean Alesi hebben mij al verteld uitermate voorzichtig te zijn maar ik heb mijn plannen gemaakt en ik ga er voor. Vanaf mijn tiende heb ik de ambitie om op Indianapolis uit te komen. Ik ken de risico’s en ga geen gekke dingen doen. Ik heb mij voorgenomen om met een andere instelling te rijden dan bijvoorbeeld Nelson Piquet (die bij een training zwaar verongelukte en bijna zijn benen verloor).”

“De baan is zeker indrukwekkend maar het is niet zo dat ik totaal overdonderd ben maar tegelijkertijd toch wel weer onder de indruk. Vorig jaar testte ik hier en was eigenlijk aangenaam verrast nadat ik alle verhalen over de betonnen muren en de topsnelheid hoorde. Ik weet zeer goed dat mijn benen het zwaar te verduren hebben gehad in het verleden en dat het gevaar van een crash altijd op de loer ligt. Maar daar moet je niet teveel aan denken, want anders zou je niet kunnen rijden.”

Het is te hopen dat Herbert wel op de hoogte is van een uitspraak van de legendarische Amerikaanse coureur en Texaan AJ Foyt. Die zei in 1983, nadat Nigel Mansell knalhard de muur van de baan in Phoenix probeerde te verwijderen: “there are drivers who have hit the wall and there are drivers who are going to hit the wall.” In ieder geval succes Johnny.