Phoenix gaat procederen

Gepubliceerd op 09 april 2002 door Jo Vleugels

In Nederland hebben de gerechtshoven het druk met het behandelen van WOZ aanslagen maar in Londen lijkt het wel of bepaalde Formule 1 teams permanent bij de balie van het Hooggerechtshof hun recht proberen te halen. Binnenkort, wellicht al komende vrijdag, is het de beurt aan de managers van Phoenix/DART die een klacht gaan indienen. De klacht, lees schadevergoeding, is gebaseerd op het feit dat Phoenix niet toegelaten werd bij de Maleisische Grand Prix.

Het kan niet anders dan dat de FIA gedaagd zal worden. Buiten de FIA moeten ook alle partijen die het Concorde Agreement tekenden dan ook gehoord worden. Een optreden van Bernie Ecclestone kan dan de komende maanden ook nog verwacht worden want hij was degene die samen met Max Mosley en de toenmalige voorzitter van de FIA, de Fransman Jean Marie Balestre, de grondleggers van dit akkoord waren.

Dit soort zaken neemt veel tijd in beslag dus een uitspraak op korte termijn wordt niet verwacht. Daar komt bij dat hier niet alleen de Engelse rechtsspraak geldt maar ook de Franse. De FIA zelf heeft een aantal regels waarbij er maatregelen getroffen kunnen worden indien een team een aanklacht tegen de FIA indient. Daar komt bij dat Max Mosley van huis uit een zeer slimme strafpleiter is. Deze actie van Phoenix/DART heeft dan ook veel weg van een kamikaze actie.