scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Ralf wint na opnieuw controversiële start

Gepubliceerd op 17 maart 2002 door Martin Zoon

Met een brute stuurbeweging naar rechts wist polesitter Schumacher de Williams van Juan Pablo Montoya bij de start achter zich te houden. Althans, tot de eerste bocht van de Maleisische Grand Prix. Toen Montoya vervolgens buitenom de kop van het veld probeerde te pakken onderstuurde de Ferrari naar de buitenkant van de bocht en raakte hij de Williams. De Ferrari verloor zijn vleugel en Montoya moest veel coureurs voorbij laten alvorens zich weer een weg naar voren te kunnen banen. Dat is racen, zou je zeggen. Helaas dachten de stewards van de race daar anders over.



Schumacher en Montoya zij aan zij de eerste bocht in

Montoya moest de pitstraat inrijden en mocht zijn weg weer vervolgen, maar inmiddels had hij tientallen kostbare seconden ingeleverd. Een overwinning bleek door de drive through-penalty onmogelijk. Rubens Barrichello had namelijk na de eerste bocht de leiding genomen met in zijn kielzog Ralf Schumacher in de andere Williams. Zij namen met meer dan een seconde per ronde afstand van de achtervolgende groep met Kimi Raikkonen, teamgenoot David Coulthard, Nick Heidfeld en Jenson Button op een derde, vierde, vijfde en zesde plek. Dat hier verschillende pitstopstrategiën toegepast werden was duidelijk, maar hoe zou dat uitpakken?

Voor bijvoorbeeld beide McLarens hoefde die vraag niet beantwoord te worden want zowel Coulthard als Raikkonen vielen uit met motorproblemen. Het leek erop dat de hitte een aantal teams toch parten speelde. Ook voor Barrichello, die het overgrote deel van de race aan de leiding lag, ging de hoop op een overwinning in een grote wolk witte rook op. Ralf Schumacher had na de tweede pitstop van de Braziliaan de leiding overgenomen en had zelf niet meer dan een stop nodig. Niemand kon hem meer bedreigen.


Problemen zorgen ervoor dat Button net niet op het podium komt

Michael Schumacher had zich (nadat zijn neus was vervangen) van achter uit het veld naar voren gereden en lag in de 42e van de 56 ronden vierde achter rivaal Juan Pablo Montoya. Jenson Button was op dat moment tweede voor Renault maar hij kon helaas Montoya niet achter zich houden en viel terug naar een derde plaats. Toen was het de beurt aan Michael Schumacher om Button te verschalken. Door problemen met motorsettings en de ophanging kon de jonge Brit Schumacher in de laatste ronde niet van zich af houden en zag hij een podium aan zijn neus voorbij gaan. Op dat podium stonden dit keer Ralf Schumacher, Juan Pablo Montoya en Michael Schumacher. Vierde dus Button en vijfde en zesde de twee Saubers van respectievelijk Heidfeld en Massa.


Een een-twee voor Williams!