scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Phoenix laat Prost niet herrijzen

Gepubliceerd op 10 maart 2002 door

De Phoenix financiering maatschappij, dat met de restanten van Prost Grand Prix de resterende races van het Formule 1 kampioenschap wil rijden, heeft zich afgelopen week nogal op de vlakte gehouden. Het lijkt erop dat er problemen rond dit initiatief zweven.

Wat men dacht gekocht te hebben waren de bezittingen van Prost Grand Prix. Er werd namelijk geen bod op het gehele team gedaan om het pakket onbetaalde rekeningen uit de weg te blijven. Ron Dennis was voor de verandering duidelijk: “het staat expliciet in het Concorde Agreement vermeld dat indien een team niet meer liquide is en dientengevolge een race mist tegelijkertijd alle rechten ook vervallen. Als iemand dat probeert te omzeilen door middel van het gebruik van een nieuw bedrijf, dan is dat precies wat het is, namelijk een nieuw bedrijf.”

In de 43 Formule 1 sportregels is duidelijk omschreven dat een inschrijving voor deelname aan Formule 1 wereldkampioenschap op 15 november voorafgaande aan het jaar bij de FIA ingediend moet worden. Als men toegelaten wordt hoort een team dat op 1 december. Het lijkt dus onmogelijk dat Phoenix bij de Maleisische Grand Prix of een andere race die voor het wereldkampioenschap dit jaar meetelt kan meedoen.

Verder is er een garantie van $48 miljoen nodig die aan de FIA betaald moet worden. Gedurende het verloop van het seizoen wordt dit bedrag dan terugbetaald. Komt een team niet opdagen is het zijn geld kwijt. Zo zijn de FIA en Ecclestone zeker dat alle teams, zelfs als die het zwaar te verduren krijgen, op komen dagen.

De inhoud van het Concorde Agreement is slechts bij een handjevol mensen bekend. Toch lichtte Ecclestone eerder deze week een tipje van de sluier op met de opmerking dat Phoenix helemaal niets in Formule 1 had gekocht. "Het enige dat ze hebben zijn een paar showcars. Hij kan het vergeten. Hij verdoet zijn tijd.” Wie met 'hij' bedoeld wordt is niet nader omschreven in The Times.

Deze uitspraak komt geheel overeen met wat Max Mosley al eerder zei, namelijk dat de FIA helemaal niets van Phoenix had gehoord en dat ze grote moeilijkheden zullen krijgen als men de auto’s op de grid wil hebben.

Dit zal Chuck Nickerson en Tom Walkinshaw, de vertegenwoordigers van Phoenix, niet als muziek in de oren geklonken hebben.

Uit Argentinië kwamen deze week de berichten dat Gaston Mazzacane een contract had getekend met Phoenix en dat hem geadviseerd werd om niet naar de verhalen te luisteren die naar buiten zouden komen. Mazzacane meldde zelf dat er hard gewerkt wordt om de auto’s naar Maleisië of Brazilië te krijgen. De logistiek is nog het gemakkelijkste aspect voor Phoenix. Daarna worden de loodjes alleen maar zwaarder.