scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Schumacher wint, eerste punten voor Minardi en Toyota

Gepubliceerd op 03 maart 2002 door Eric Berendsen

In een knotsgekke openingsrace van het seizoen 2002 heeft Michael Schumacher zijn eerste seizoenzege behaald. Tweede werd Montoya en derde was Raikkonen.



De eerste overwinning voor Michael Schumacher in 2002

Irvine zorgde voor een verrassing door de eerste punten voor het Jaguarteam binnen te halen, maar echt sensationeel waren de plaatsen vijf en zes, ingevuld door Webber en Salo die hun teams Minardi, respectievelijk Toyota een uitstekende dienst bewezen. Naast deze top 6 waren het alleen Yoong en De la Rosa die de finish haalden.

Om twee uur plaatselijke tijd gaat het seizoen 2002 van start. Het begint met de beide auto's van Arrows die niet van hun plek komen bij de opwarmronde. Later worden beiden ook nog eens gediskwalificeerd. Frentzen vanwege het verlaten van de pit terwijl dit niet is toegestaan, Bernoldi vanwege het overstappen in de reserveauto.


Ralf Schumacher wordt gelanceerd bij de start

20 auto's staan daarna klaar voor de start, en voor 8 is het voor de eerste bocht al afgelopen. Ralf Schumacher heeft een prima start en lijkt Barrichello in te halen. Die blokt eerst rechts en vervolgens links, om tenslotte verrassend vroeg op de rem te gaan staan, waardoor Ralf Schumacher zichzelf lanceert over de achterwielen van de Braziliaan. In de ravage die hierdoor ontstaat verliezen diverse coureurs de controle over hun bolide, en als het stof is opgetrokken en de safety-car op de baan is, blijken er nog slechts 12 coureurs in de strijd te zijn. Coulthard heeft de leiding, voor Trulli en Montoya. Schumacher ligt vierde.

Als de safety-car weer naar binnen gaat, slaat Coulthard direct een gat, en lukt het Schumacher om Montoya te verschalken na een foutje van de Colombiaan. Schumacher voert de druk enorm op bij Trulli die tweede ligt, en na een paar ronden gaat de Italiaan de fout in bij het uitkomen van bocht 2. Wederom moet de safety-car er aan te pas komen.


Mark Webber haalt twee punten voor Minardi

De herstart is weer een gevalletje comedy-capers. Coulthard verremt zich twee bochten voor start-finish en schiet het gras in. Schumacher krijgt de leiding zo in de schoot geworpen, maar schrikt blijkbaar zo van het uitstapje van de Schot, dat Montoya direct daarna de leiding kan overnemen. Schumacher blijkt echter sneller te zijn en probeert rondenlang de leiding terug te krijgen. In ronde 16 lukt dat uiteindelijk, en Schumacher slaat meteen een gat.

Intussen begeeft de McLaren van Coulthard het langzaam. Raikkonen schuift door naar de 3de plaats. Daarachter rijden de achterin gestartte Irvine, Webber en Yoong.

De geplande pitstops beginnen rond die tijd, en Raikkonen lijkt Montoya te verschalken, door vlak voor de Columbiaan weer de pit uit te komen. De koude banden worden hem echter fataal. Hij schiet het gras in en moet weer genoegen nemen met een derde plaats.


Salo scoort Toyota's eerste punt

Er verandert daarna weinig meer, alleen Mika Salo is nog aan een opmars bezig. Eerst verschalkt hij Yoong, waardoor hij in de punten komt, en vervolgens gaat hij op jacht naar de andere Minardi-coureur Webber. De debuterende Australier lijkt met een zesde plaats genoegen te moeten gaan nemen, maar twee ronden voor het eind spint Salo, waardoor Webber toch vijfde blijft. Salo wordt uiteindelijk zesde.


Het eerste podium van 2002: Montoya, Schumacher en Raikkonen