Kirch moet verkopen

Gepubliceerd op 20 februari 2002 door John ter Meer

De Britse Financial Times schrijft vandaag dat Kirch door de banken gedwongen is om het 58% belang in SLEC, de maatschappij die alle Formule 1 TV en marketing rechten in handen heeft, te verkopen om de torenhoge schuldenlast te reduceren. Over wie er als koper geïnteresseerd zou zijn is geen duidelijkheid.

Verder moet Kirch, indien een verkoop niet lukt, van de banken ervoor zorgen dat alle TV zenders die de rechten op hun beurt van Kirch (SLEC) kopen zo snel mogelijk betalen. Dit is bijzonder te noemen; een Duitse TV zender betaalt namelijk al naar gelang de resultaten van de Duitse coureurs. Dit is een typisch voorbeeld van het denkpatroon van Bernie Ecclestone. Zijn visie is dat hoe beter bijvoorbeeld Duitse coureurs presteren des te meer een Duitse zender moet betalen. Goede prestaties trekken meer kijkers dus kan er meer voor commercials gevraagd worden.

Volgens bronnen in Duitsland zou Ecclestone genegen zijn om voor $700 miljoen Kirch uit de brand te helpen. Ecclestone verkocht zijn belang voor $2.2 miljard aan EM.TV die aan deze transactie min of meer ten onder ging. Kirch lijkt hetzelfde lot boven het hoofd te hangen maar de financiële problemen bij Kirch werden niet door Formule 1 veroorzaakt maar doordat het bedrijf te veel geld leende voor de diverse andere activiteiten. There can only be one winner...