“Kirch moet Formule 1 belang verkopen”

Gepubliceerd op 07 februari 2002 door Marc van Beelen

De Süddeutsche Zeitung rapporteert dat Kirch niet alleen onder druk staat van de banken die voor €5 miljard geldleningen hebben uitstaan maar dat de Duitse regering van mening is dat het bedrijf alle niet kern activiteiten moet gaan verkopen. Het financieel geplaagde concern heeft nu dus en al haar vrienden bij banken, concurrerende mediabedrijven en bij de regering verloren.

Tot op heden investeerde Kirch bijna US $ 1.5 miljard om de Formule 1 TV rechten en andere commerciële belangen te verkrijgen. Om volledige controle over de Formule 1 te krijgen moet het Duitse bedrijf nog eens $1.4 miljard betalen. Kirch kocht weliswaar de commerciële rechten voor de komende 100 jaar maar vergat dat er teams nodig zijn om een race te laten verrijden. Die teams spartelen tegen en lijkt het dus dat Kirch een lege doos kocht, voor veel geld.

Het is overduidelijk dat met deze ontwikkelingen geen enkele bank geld aan Kirch zal gaan lenen. De enige optie is dat de Europese Autofabrikanten uitgenodigd worden om deel te gaan nemen. Dat is inderdaad een streven van deze club, echter onder de huidige economische omstandigheden zullen deze niet snel de knip opentrekken om Kirch van de financiële ondergang te redden.