Geen Formule 1 op de Amerikaanse TV?

Gepubliceerd op 03 februari 2002 door Bas Winckels

Het is bijna een traditie aan het worden dat Bernie Ecclestone op het allerlaatste moment een deal doet om Formule 1 in de Amerikaanse TV huiskamer te laten verschijnen. Zo werd een paar jaar geleden ESPN, waar de commentatoren al van in Australië aanwezig waren, doodleuk geïnformeerd dat de TV rechten aan concurrent Speedvision verkocht waren. De heren ESPN commentatoren, waaronder ex Formule 1 coureur John Watson, mochten daarna snel vertrekken.

Het probleem nu is dat Speedvision aan Fox verkocht werd en dit netwerk is stevig aan boord met het NASCAR kampioenschap. Ook gaat Speedvison dit jaar de CART races uitzenden. Overigens hoorden wij recentelijk dat Eurosport ook met CART ophoudt en die races met IRL uitzendingen gaat vervangen.

Het TV probleem in Amerika heeft alles met een kat en muis spel overeen. De netwerken zijn te klein om zich de torenhoge prijs van de Formule 1 TV rechten te kunnen permitteren. Tegelijkertijd zijn die TV stations ook niet echt interessant voor Formule 1 sponsors vanwege de lage kijkcijfers. Daar komt verder bij dat de grote TV netwerken die geheel Amerika bestrijken niet in Formule 1 geïnteresseerd zijn.

Omdat Indianapolis eigenaar Tony George al lang een deal heeft met ABC voor het uitzenden van de Indy 500 race kon er tot op heden een tweede transactie gedaan worden om via dit TV netwerk de US Grand Prix uit te zenden.

Het allerwaarschijnlijkste scenario is dat ESPN, een dochter van ABC, op het allerlaatste moment de rechten in handen krijgt. Om de kosten zo laag mogelijk te houden gaat men gebruik maken van commentaar van de Britse commerciële ITV zender. Het is bijna ondenkbaar dat er geen Formule 1 in de grootste auto afzetmarkt ter wereld te zien zou zijn maar voorlopig is er nog niets zeker.