Newey was ongemotiveerd

Gepubliceerd op 24 januari 2002 door Martin Zoon

Bij de laatste test in Barcelona gaf technisch McLaren directeur Adrian Newey ruiterlijk toe dat hij aan het einde van het afgelopen seizoen minder gemotiveerd was. Dit was een van de redenen waarom hij naar het Jaguar Racing team wilde overstappen. Newey gaf toe dat hij een aanbod van zijn goede vriend Bobby Rahal had geaccepteerd maar dat hij daarop terugkwam toen McLaren hem een beter aanbod deed.

“Eind 1999 stonden we midden in de successen. De keerzijde van de medaille was echter dat ik aan de ene kant ongelofelijk onder druk stond. En de sleur zat eraan te komen want het werk zou de daaropvolgende jaren niet veranderen. Er lagen geen nieuwe uitdagingen in het verschiet. De echte motivatie, het heilige vuur ontbrak bij mij. Daarom was ik in een deal met Jaguar geïnteresseerd. Die ging niet door maar dat heeft wel geresulteerd in een betere verstandhouding tussen Ron Dennis en mezelf.”

“Ik heb nu een aantal nieuwe doelen. Ten eerste wil ik ervoor zorgen dat McLaren gebruik gaat maken van de allerlaatste technologie. Ten tweede wil ik een aantal van onze ingenieurs op een dermate hoog niveau scholen zodat ik mij kan gaan voorbereiden op mijn afscheid. De laatste auto is de eerste die met behulp van onze eigen windtunnel gemaakt werd. Ik ben daar bijzonder tevreden over want nu hebben wij dingen kunnen doen die voorheen niet mogelijk waren.”

Over nieuwkomer Kimi Raikkonen was Newey ook positief. “Ik heb hem nog niet met eigen ogen kunnen bekijken maar wat ik van mijn collega’s te horen krijg klinkt goed. Ik denk dat hij David Coulthard goed onder druk gaat zetten en dat is weer goed voor David’s motivatie.”