Toyota: money talks

Gepubliceerd op 11 januari 2002 door Jo Vleugels

Als geen ander weet Ove Andersson van het Toyota Formule 1 team dat zelfs een heel hoog budget geen garantie voor een overwinning is. Toch begon het bij de andere Formule 1 teams in Barcelona door te dringen hoe vastberaden het jongste van alle Formule 1 teams is om snel te zegevieren.

Toyota heeft een vijfjaren plan opgesteld en binnen die periode moet één van de rijders op de hoogste trede van het erepodium komen te staan. Naar verluid heeft de Japanse autofabrikant hier een bedrag van $1.45 miljard dollar (€1.6 miljard!) voor gereserveerd. Met $288 miljoen per jaar is dit geschatte budget nog hoger dan de geschatte €275 miljoen die Ferrari vorig jaar te beschikking had. Deze gigantische bedragen zullen Luca Montezemelo en Ron Dennis slapeloze nachten geven om maar niet te spreken over het KL Minardi team.

In elk geval is het duidelijk dat met de komst van Toyota er nu totaal nieuwe commerciële en financiële spelregels zijn. De contracten van Salo en McNish lopen tot het eind van dit seizoen en een aantal coureurs zullen met belangstelling de progressie van Toyota volgen en wellicht op een lucratief voorstel uit Keulen hopen.