scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Alternatief Formule 1 kampioenschap serieuze stap naderbij

Gepubliceerd op 27 november 2001 door Bianca Zoon

FIAT gaf vandaag een perscommuniqué uit met de mededeling dat de autofabrikanten de eerste stap gezet hebben en een Nederlandse firma hebben gesticht met de naam GPWC (Grand Prix World Championship) Holding B.V. De dreiging dat de autofabrikanten uit het huidige wereldkampioenschap willen terugtreden en een eigen kampioenschap gaan organiseren blijft duidelijk aanwezig.

De vijf fabrikanten hebben als eerste daad een directie geformeerd. Die bestaat uit Burkhard Goeschel (BMW), Wolgang Reitzle (Ford-Jaguar), Paolo Cantarella (FIAT), Jürgen Hubbert (DaimlerChrysler) en Patrick Faure (Renault). Zelfs als GPWC geen activiteiten gaat ondernemen kunnen de heren gezellig een avondje in Amsterdam op pad.

Het persbericht meldt verder dat met vertegenwoordigers van alle bestaande teams vergaderd werd en uitgenodigd werden om aan een nieuw kampioenschap deel te nemen. "Dit zal het kampioenschap worden waar wij in participeren. Zodra dit realiteit wordt zullen we ons uit het huidige kampioenschap terugtrekken. Dit zal niet later dan 1 januari 2008 gaan gebeuren.”

Het is duidelijk dat de vijf er alles aan gelegen is om KIRCH het vuur aan de schenen te leggen. Door druk op de ketel te houden kan er misschien nog een dialoog tussen hen en KIRCH, de feitelijke eigenaar van alle commerciële Formule 1 activiteiten, ontstaan.

Bij monde van FIAT is te horen dat de nieuwe firma grotere financiële transparantie wil leveren en dat alle partners evenredig hun deel van de opbrengsten uit TV rechten, promotionele inkomsten, hospitality, merchandising Internet activiteiten etcetera zullen delen.