scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

BBC: Hill en Mansell geven pensioen op

Gepubliceerd op 13 november 2001 door Johan Peeters

De doorgaans betrouwbare BBC meldt vandaag dat ex wereldkampioenen Nigel Mansell (1992) en Damon Hill (1996) benaderd zijn door de Premier1 Grand Prix organisatie om in deze categorie te gaan participeren. De eerste race moet volgens planning op 14 juli 2002 op het circuit van Estoril gaan plaats vinden dus voorlopig is er tijd genoeg om op een eventueel besluit terug te komen.

Uit betrouwbare bron weten wij dat het concept er in voorziet dat het racen in deze categorie van minder belang is maar dat Premier1 Grand Prix meer de organisatie is die families naar een circuit wil lokken met een aantrekkelijk programma. Hun idee is om, nadat een race verreden is, het publiek met bijvoorbeeld een popconcert te vermaken. Om de noodzakelijke dagjesmensen naar de diverse circuits te lokken zijn er een aantal voetbalclubs aangetrokken als sponsor. Het is echter zo dat deze clubs geld ontvangen in ruil voor het aanbrengen van de namen van die clubs.


Wat de voetbalclubs betreft is de organisatie nog steeds in onderhandeling met Manchester United en Celtic waar Eddie Jordan aandeelhouder van is. Leeds United en Benfica hebben reeds positief gereageerd om hun naam aan Premier1 Grand Prix te verbinden.

De grote aantrekkingskracht voor dit initiatief lijkt het prijzengeld te zijn. De organisatie claimt dat er maar liefst een half miljard gulden te verdelen is, echter om welke periode en hoeveel jaar dit zou zijn is onduidelijk. In elk geval is er voor elke winnaar per race £180,000 (zeg maar een slordige half miljoen gulden) te verdienen.

De Premier1 grand Prix directie hoopt natuurlijk dat de voormalig Formule 1 wereldkampioenen aan dit initiatief gaan meedoen. Organisator Robin Webb: “het zou prachtig zijn als Damon en Nigel meedoen. Ik heb hen en nog twintig andere Britse coureurs benaderd."

Op de racedag zullen twee races van 160 kilometer verreden worden. Tussen de races is er een korte pauze (a la DTM) zodat het publiek de coureurs om hun handtekeningen kan vragen. De start van de eerste race is op basis van wie de snelste bij de training was, de grid voor de tweede race is op basis van finishorde van de eerste race. Per race is er £90,000 (Huub, schrijf je ook in!) te verdienen en de overall winnaar komt uit de som van de twee races.

Behalve Hill en Mansell zijn ook Johnny Herbert en Mark Blundell benaderd om aan het uit tien races bestaande 'kampioenschap' mee te doen. Het is maar goed dat de Britse belastingdienst een zeer gunstige regelgeving voor pensionado’s die weer willen gaan werken heeft. Buiten de eerder genoemde voetbalclubs schijnen er ook clubs uit België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland en Zuid Amerika uitgenodigd te zijn.

Als het de bedoeling van Premier1 Grand Prix is om publiciteit te halen is dat in elk geval gelukt. De voorlopige data voor dit initiatief zijn: 7 juli Estoril; 21 juli Zandvoort; 4 augustus Duitsland*; 18 augustus Oostenrijk* of de Tsjechische Republiek*; 8 september Engeland*; 22 september Magny Cours; 6 oktober Barcelona; 20 oktober Italië*; 3 november Buenos Aires en 10 november Interlagos. * circuit nog nader te bepalen