scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Murray Walker en Jo Ramirez nemen afscheid

Gepubliceerd op 01 oktober 2001 door Dennis Visser

Voor de 77-jarige Britse Formule 1 legende Murray Walker was de Amerikaanse Grand Prix de laatste die hij becommentarieerde. “Het was mijn beslissing om er mee te stoppen en ik heb daar volledig vrede mee. In mijn hart zou ik nog wel willen doorgaan maar ik ben er gewoon te oud voor”, zei Murray Walker dit weekend.

Af en toe verguisd maar ook op handen gedragen, was Walker een soort van lopende databank. Dat is niet vreemd want hij begon zijn carrière in 1949 toen de Britse Grand Prix op het circuit van Silverstone werd verreden. De BBC zond vroeger sporadisch races uit maar toen deze TV zender er in 1978 serieus mee begon werd de ‘muddled talker’ als commentator geselecteerd. In het prille TV begin werd hij door niemand anders dan Jackie Stewart geassisteerd maar later was het James Hunt die voor vuur en vlam in de commentaarcabine zorgde wanneer Walker weer eens in de fout ging. Na het overlijden van Hunt werd Jonathan Palmer de nieuwe co-commentator. Toen de TV rechten van de BBC naar de commerciële ITV zender verhuisden werkte Murray Walker met Martin Brundle. Alle collega’s hadden soms wel eens een probleem met de overmatig enthousiaste Walker. Martin Brundle riep zelfs eens tijdens een uitzending: “Murray, hou nou eens je kop dicht”.

Een andere lang gediende, Mexicaan Jo Ramirez, nam na veertig jaar in de sport in Indianapolis ook afscheid. Zijn loopbaan begon bij Maserati. Daarna volgden Lamborghini en Eagle waarna hij overstapte naar het legendarische John Wyer Automotive team dat met Ford GT 40’s en met Porsches de 24 Uur van Le Mans won. De Formule 1 bleef lonken en hij besloot naar Tyrrell over te stappen waar hij in de hoogtijdagen met Jackie Stewart en Francois Cevert werkte. Toen kwam er een zwart gat in de carrière van Jo Ramirez want successievelijk werkte hij voor Coparsucar (het team van Wilson Fittipaldi), Shadow, ATS en Theodore Racing. In 1983 deed de mogelijkheid om bij McLaren aan boord te komen zich voor, een gelegenheid die de Mexicaan met beide handen aangreep. “Dit is de beste manier om er mee op te houden”, zei Ramirez na de overwinning van Häkkinen het afgelopen weekend.