scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Häkkinen verrassende winnaar, Jos valt uit

Gepubliceerd op 30 september 2001 door Eric Berendsen

Mika Häkkinen heeft voor een grote verrassing gezorgd door de Grand Prix van de Verenigde Staten op zijn naam te schrijven. De Fin, die aan het eind van dit seizoen een jaartje rust neemt, bleef Michael Schumacher en David Coulthard voor. Jos viel na een moeizame race uit met een kapotte motor.



De start op de 'Brickyard' verliep zonder problemen.

Dat de Fin zou winnen, daar zag het aanvankelijk niet naar uit. Door te vroeg de pitstraat uit te rijden tijdens de herstart van de warm-up vanochtend moet Häkkinen zijn snelste tijd van de kwalificatie inleveren en begint hij op een vierde, in plaats van een tweede plaats. De start verloopt probleemloos. Jos kent een matige start, maar weet in de loop van de eerste ronde toch weer een aantal coureurs te verschalken en komt als 14de door. Vooraan behoudt Schumacher de leiding, voor Montoya en Barrichello. De kleine Braziliaan heeft een lichte auto en passeert eerst Montoya en vervolgens Schumacher. Dan blijft de situatie een tijd ongewijzigd. Jos, die op een 1-stop stategie staat, schuift nog 1 plaatsje op door het uitvallen van Raikkonen, maar kan zich niet verder verbeteren. De auto is bijna onbestuurbaar, er komen blaren op de banden en Jos heeft zijn handen vol om de Arrows op de baan te houden.


Jos spint vlak voor zijn stop en gaat het asfalt weer op.

Nadat Barrichello zijn eerste van twee stops heeft gemaakt neemt Michael Schumacher de leiding over, maar hij wordt op de huid gezeten door Montoya. In ronde 34 positioneert Montoya zich uitstekend, en met een mooie inhaalactie op Michael Schumacher pakt hij de leiding in de wedstrijd. Op dat moment heeft Jos zijn eerste en enige stop al gemaakt, en is ver teruggevallen, mede door een uitstapje langs de baan, vlak voor zijn pitstop.


Michael Schumacher rondt de kombocht.

Als Montoya vervolgens enige ronden later naar binnen gaat lijkt het spannend te worden of Michael Schumacher tijd genoeg kan winnen om een stop te maken zonder de leiding in de wedstrijd te verliezen. We zullen het nooit weten, want direct na de pistop begeeft de bolide van Montoya het. Michael Schumacher kan rustig zijn stop maken, en het lijkt erop dat het tussen hem en Barrichello zal gaan voor de winst. Echter, Häkkinen blijft erg lang doorrijden en is een stuk sneller dan de Duitser. Als hij in ronde 47 eindelijk naar binnen komt, is zijn voorsprong 31 seconden op Schumacher, en dat blijkt voldoende te zijn om voor de Duitser weer de baan op te komen. Enkele ronden later is het voor Jos afgelopen. Hij valt uit met een kapotte motor.



Vooraan moet Häkkinen dan alleen nog afrekenen met Barrichello. De Braziliaan komt na zijn tweede stop met een kleine achterstand op Häkkinen als tweede weer de baan op en lijkt het gat met de Fin te kunnen gaan dichten. Een happerende Ferrari motor maakt echter aan alle illusies een eind en 2 ronden voor het eind moet Barrichello zijn auto langs de kant parkeren. Häkkinen rijdt vervolgens op zijn gemak naar de 20ste overwinning in zijn carriere.


Mika Häkkinen krijgt wat vocht toegestopt van zijn teamgenoot.

Vanuit de auto op weg naar het vliegveld hadden we zojuist een teleurgestelde Jos aan de lijn. "Het ging totaal niet dit weekend, een weekend om heel snel te vergeten. De start ging al niet lekker omdat het launch-control systeem niet helemaal goed werkte. Daarna was het alleen nog maar harken. De auto was bijna onbestuurbaar en ik reed al heel snel blaren op mijn banden, wat natuurlijk ook niet helpt. En eventjes na mijn stop begon de motor te haperen en was het einde verhaal." Waarom hadden jullie gekozen voor een één-stop stategie? "Volgens het team was dat de beste strategie."