scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Michael wint race vol drama

Gepubliceerd op 02 september 2001 door Jo Vleugels

De crash van Alonso tijdens de warm-up bleek een voorbode van wat ‘s middags Luciano Burti zou overkomen. De afgelopen jaren was het eigenlijk altijd wel een keer raak in Eau Rouge tijdens een Grand Prix weekend, maar dit jaar niet. Dit jaar kwam de grote klap pas op zondagochtend bij Stavelot. Althans, dat dachten we. In de vierde ronde van de Belgische Grand Prix doken Eddie Irvine en Luciano Burti met ruim 300 kilometer per uur naast elkaar de eerste knik van Blanchimont in. De Jaguar en de Prost raakten elkaar, Burti vloog stuurloos over het grind en kwam met een misselijkmakende klap in de banden tot stilstand. Toen de race gestopt was en de Prost onder de bandenstapels vandaan getrokken werd, werd het ergste gevreesd, maar wonder boven wonder leeft Burti nog. Hij werd per helicopter naar het ziekenhuis in Luik vervoerd en de race ging voor de derde keer van start.


Burti's wrak wordt naar de paddock gebracht

De eerste start van een race waar Hollywood jaloers op kan zijn, werd afgebroken door Frentzen die door een afgeslagen motor zijn geweldige vierde gridpositie verruilde voor een plek achteraan. De volgende start was het polesitter Montoya die tijdens de opwarmronde zijn Williams liet afslaan. De herstart na de code rood verliep ook niet volgens het boekje: Ralf Schumacher’s wagen stond nog opgekrikt terwijl het hele veld voorbij reed om voor de zoveelste keer het circuit te verkennen. Zo kwam broer Michael toch nog aan zijn polepositie.


Schumacher behaalt zijn recordbrekende overwinning op het circuit waar hij in 1992 zijn eerste overwinning behaalde

Het waren vooral de Benettons die beide een erg goede start maakten. Uit het niets schoot Giancarlo Fisichella naar een tweede plaats achter Michael Schumacher. Deze positie kon hij vrijwel de hele race vasthouden, totdat David Coulthard na zijn tweede stop de Italiaan in Les Combes voorbij ging. Fisichella reed de hele race met dezelfde voorbanden en heeft slechts een keer zijn achterbanden laten wisselen. De tweede stop was alleen voor brandstof: een ‘splash and dash’. Michelin heeft veel profijt gehad van de test met Toyota op Spa twee weken geleden.


Jos maakte ook weer een aantal goede starts. De allereerste raceronde kwam Jos als 16e door, terwijl hij halverwege die ronde nog 14e was. “Ze komen je gewoon voorbij op de rechte stukken. Harder dan volgas gaat niet, we komen echt vermogen tekort.” Ook bij de herstart was Jos weer vlot uit de blokken en kwam hij door als 12e na een tik van Heidfeld te hebben overleefd. In een race waar slechts dertien van de tweeentwintig coureurs over de streep kwamen eindigde hij als tiende. “Ik heb constante tijden gereden en leuk geraced met onder andere Panis, maar ik ben vooral blij dat Burti leeft. Ik wil de vele fans bedanken die hierheen zijn gekomen om mij te steunen.”


Bart de Graaff was een van de vele gasten dit weekend

Michael Schumacher behaalde in de Ardennen zijn 52e overwinning in de Formule 1 en heeft daarmee het record van Prost gebroken. Tot zijn tweede stop had hij flink doorgereden, daarna deed hij het naar eigen zeggen kalmer aan. Voor een eventuele stop voor regenbanden zonder de leiding uit handen te geven had de Duitser kennelijk genoeg reserves. David Coulthard werd tweede en Fisichella derde. Jean Alesi pakte zijn eerste punt voor Jordan na een mooi gevecht met Ralf Schumacher.