scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Michael Schumacher wint Magny-Cours, Jos dertiende

Gepubliceerd op 01 juli 2001 door John ter Meer

Michael Schumacher heeft met zijn overwinning op Magny-Cours opnieuw een belangrijke stap gezet naar zijn wereldkampioenschap. Ferrari kan de constructeurstitel nu al haast niet meer ontgaan. Daar waar de voorsprong in het wereldkampioenschap voor de rijders al meer dan 30 punten betreft op David Coulthard is de spanning voor de constructeurstitel al bijna helemaal weg; 52 punten voorsprong heeft Ferrari op McLaren. Arrows hoeft daar voorlopig nog niet aan te denken. Bernoldi viel in 18e ronde uit en Jos reed de race weliswaar uit, maar op een 13e plaats.


Uiteindelijk halen 7 rijders de finish niet. Dat valt mee, vooral als nog vóór de start Mika Häkkinen niet van zijn startplaats afkomt voor de opwarmronde en ook De la Rosa grote problemen heeft. De Spanjaard krijgt de auto nog aan de praat, maar rijdt verder een anonieme race. Häkkinen komt de pits niet eens meer uit.

De start van Ralf Schumacher, die vanaf pole vertrekt is goed, hij houdt zijn broer keurig achter hem, maar kan niet van hem wegrijden. Jos heeft ook een goede start, zoals gebruikelijk, en ligt na één ronde 14e. Jacques Villeneuve moet zijn auto reeds in de 5e ronde aan de kant zetten met technische problemen. De meeste coureurs zitten op een tweestops-strategie. Enkelen, waaronder Barrichello en Bernoldi hebben drie stops gepland. Misschien dat daarom Bernoldi zijn teammaat Jos zo goed kan bijhouden in het begin, totdat hij moet uitvallen.


Veel vuurwerk op de baan is er nauwelijks, de meeste verschuivingen vinden plaats door de pitsstops. Zo verliest Ralf Schumacher zijn leidende positie doordat er montageproblemen zijn bij zijn rechter-achterwiel. Als Michael Schumacher een ronde later binnenkomt en probleemloos zijn stop afwerkt, pakt hij zijn definitieve voorsprong op zijn broer. David Coulthard bewijst zichzelf en zijn team een slechte dienst door te hard in de pitsstraat te rijden en zo een stop and go penalty te incasseren. Uiteindelijk wordt de Schot 4e. Ook Jos heeft weer eens pech met zijn pitsstop, naar het zich laat aanzien met het tanken van benzine. Het kost zoveel tijd dat hij de race in het achterveld moet uitrijden. Juan Pablo Montoya rijdt door de verschillende stops ook nog zo nu en dan aan de leiding maar blaast in de 52e ronde zijn motor op.

Alleen Irvine zorgt af en toe voor spannende momenten. Eerst moet Panis eraan geloven en later Frentzen die eerst zijn positie behoudt door in de chicane voor start/finish rechtdoor te schieten, maar later eieren voor zijn geld kiest door Irvine voorbij te laten en zo een mogelijke stop and go penalty weet te vermijden. In het laatste deel van de race is er nog een gevecht gaande tussen David Coulthard en Rubens Barrichello om de derde podiumplaats, het lukt Coulthard nog bijna in de Aidelade hairpin, maar de Braziliaan weet de Schot te pareren.


Met nog 15 ronden te gaan verandert de top 6 niet meer en rijdt Michael Schumacher steeds verder weg van broer Ralf. Jos lijkt nog even problemen te gaan krijgen, rijdt een paar ronden in de 1:21 en 1:22, maar trekt even later weer door naar tijden in de 1:19 en finisht dus uiteindelijk als 13e. We hopen later op de dag nog contact met Jos te hebben over zijn ervaringen met de Grand Prix van Magny-Cours van vanmiddag.