scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Jos gearriveerd op de Nürburgring

Gepubliceerd op 21 juni 2001 door John ter Meer

Jos is vandaag gearriveerd op de Nürburgring. Lekker eens geen lange vliegtijden, jetlags en ander ongerief. Natuurlijk deed hij vandaag te voet zijn traditionele rondje over het circuit, onder een wisselend bewolkte hemel. “Dat is dus typisch het weer van deze locatie”, aldus Jos door de telefoon. “Wordt het mooi weer? Gaat het regenen? We wachten het maar af.”

Ook de pers aldaar wilde graag van Jos weten of zijn emoties, vlak na de race in Canada, nog wat teweeg hadden gebracht in het Arrows kamp. Jos liet weten wat hij gisteren ook al aan ons meldde, namelijk dat er op het technisch vlak wel wat te gebeuren staat. “Binnen het team gaan wat verschuivingen plaatsvinden. Enkele technici, nu nog werkend op de achtergrond bij Arrows, zullen wat nauwer met mij gaan samenwerken. Na Magny-Cours moeten de meest essentiële veranderingen doorgevoerd zijn.”

Bijna twee weken na de GP van Canada heeft het team precies de vinger op de zere plek weten te leggen, wat de kapotte remschijf betreft, die Jos zijn welverdiende WK punt door de neus boorde. “Het heeft dus niet aan de remschijf gelegen, maar duidelijk aan de koeling ervan”, bevestigt Jos nog maar eens. “Daar wordt momenteel hard aan gesleuteld. Dat wil niet zeggen dat de koeling voor een dergelijk zwaar circuit als Canada nu helemaal optimaal is, maar zulke zware omstandigheden als in Canada verwachten we op de Nürburgring ook niet.”

De verrichtingen van Jos tijdens de races dit seizoen, en dan met name zijn vele inhaalmanoeuvres, zijn op zijn zachtst gezegd opmerkelijk te noemen. Tot dusver heeft Jos in 8 races, 59 geslaagde inhaalmanoeuvres op zijn naam staan. Dat is meer dan 7 gemiddeld per race! Opvallend daarbij waren met name Maleisië en Australië waar hij in de eerste ronde 12, respectievelijk 9 plaatsen wist te winnen. En in Monaco, waar inhaalacties bijna net zo zeldzaam zijn als ijsberen, haalde Jos tijdens de laatste GP 5 auto’s in. Jos zelf kijkt met gemengde gevoelens naar deze statistieken. “Aan de ene kant zijn deze cijfers goed voor je als Formule 1 coureur zijnde. Aan de andere kant zeggen ze ook wat over je startpositie op de grid. Met andere woorden: ik had liever wat verder naar voren gestaan tijdens de start met wat minder inhaalacties, maar waarschijnlijk wel meer WK punten.”

Vandaag vond er nog een klein incident plaats in het Arrows-kamp. Bij het opbouwen van de zendmast op de trailer van Arrows verloor een monteur zijn evenwicht en maakte een vervelende smak tegen de grond. Met een rug- en schouderblessure werd hij afgevoerd naar een ziekenhuis. Volgens de eerste berichten valt het gelukkig allemaal wel mee.