scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Schumacher krijgt overwinning in schoot geworpen, Jos twaalfde

Gepubliceerd op 29 april 2001 door Verstappen Info Page

Uiteindelijk haalde Mika Häkkinen alsnog de finish, echter als lifter op de auto van teamgenoot David Coulthard. Het ultieme drama voor de Fin speelde zich af in de allerlaatste ronde; de overwinning leek zeker maar een geplofte motor voorkwam dat hij voor de vierde achtereenvolgende keer de Grote Prijs van Barcelona op zijn naam schreef. En Michael Schumacher? Die had reeds een tiental ronden voor het einde genoegen genomen met een tweede plaats en reed met samengeknepen billen de race uit omdat zijn auto ook niet geheel vlekkeloos liep. Waarschijnlijk tot zijn grote vreugde en verbijstering zag hij een paar bochten voor het einde zijn rivaal ineens langs de kant staan waardoor hij alsnog de overwinning kon grijpen.
Schumacher wint dus weer, tweede wordt Juan Pablo Montoya, derde Jacques Villeneuve. Mika Häkkinen wordt officieel negende, nog voor Jos Verstappen die uiteindelijk als twaalfde over de meet komt.


Gestart vanaf de 17e positie

Waar vorig jaar in Barcelona het noodlot toesloeg bij Ferrari doordat Nigel Stepney een been brak bij een pitsstop van Michael Schumacher, is het vandaag een en al drama voor McLaren tijdens deze Gran Premio Marlboro de Espana. Gelukkig zijn er geen persoonlijke ongelukken te betreuren, maar zorgt mechanische pech voor een mineurstemming bij de Zilverpijlen. Tijdens de opwarmronde komt David Couthard niet van zijn startplaats af en moet noodgedwongen achteraan starten. Vervolgens meldt hij zich direct na de start alweer in de pits met een beschadigde voorvleugel. Lange tijd lijkt hij een verloren race te rijden, maar weet uiteindelijk met een vijfde plaats toch nog twee WK punten uit het vuur te slepen voor McLaren.
Tijdens de start hebben met name Juan Pablo Montoya en Jos Verstappen een wereldstart, want na de eerste doorkomst ligt de Colombiaan zesde (!) en Jos twaalfde. Montoya pakt dus zes plaatsen en Jos vijf. Montoya pakt op de eindstreep voor de eerste keer waar hij met zijn talent recht op heeft, WK punten en een tweede plek op het ereschavot.
Lange tijd rijdt Michael Schumacher aan de leiding, met Mika Häkkinen op een tweede plaats. Het gat tussen de twee blijft klein en dat is bijna bepalend voor het eindresultaat, ware het niet dat de Fin uiteindelijk moet afhaken in de laatste ronde. Door veel later dan Schumacher de tweede pitsstop te plannen, kan Häkkinen met een lichtere auto zoveel voorsprong nemen dat hij na zijn stop genoeg seconden overhoudt om de eerste positie te consolideren. Sterker nog, in de laatse ronden loopt Häkkinen allleen maar verder uit omdat Michael Schumacher problemen heeft, naar het zich laat aanzien met de cilinders, en maakt de Fin zich op voor de hoogste plaats op het ereschavot. Uiteindelijk komt hij met de auto van Coulthard over de finish en dat levert nu eenmaal geen punten op.
Andere pechvogels in de race zijn Heinz Harald Frentzen en Pedro de la Rosa die in de tiende ronde met elkaar in aanraking komen tijdens een inhaalmanoevre van de Duitser op de Spanjaard. Zoals we zo langzamerhand van Frentzen gewend zijn geeft hij natuurlijk zijn opponent de schuld van hun gedwongen opgave. Even daarna gaat Bernoldi eraf, met een elektronisch probleem. Weer tien ronden later spint Ralf Schumacher van de baan in de grindbak en tekent hiermee het contrast met de vorige race waar hij nog zo glorieus won. Lange tijd blijven er achttien auto’s in de race totdat Rubens Barrichello en Eddie Irvine met respectievelijk een achterwielophanging probleem en een olielek, op moeten geven.


Jos voor Raikkonen

Jos Verstappen rijdt na zijn gebruikelijke superstart een solide race, maar krijgt na zijn tweede stop en een klein uitstapje in en door het grind wat problemen, waardoor Alonso hem nog het vuur aan de schenen legt. Jos weet het echter succesvol te pareren en finisht dus als twaalfde.
Vlak na de race kregen we een reactie van Jos vanuit Barcelona. “Het ging vanochtend al goed tijdens de warmup. De auto voelde goed aan en dat was ook tijdens de race het geval. Tot na de tweede pitsstop dan. Er kwam vibratie in de linkervoorwiel ophanging, de auto voelde toen niet meer goed aan. Ondanks dat heb ik toch getracht op de limiet te rijden. Je doet wat je kunt op zo’n moment. Ik kreeg ook wat problemen met het remmen. Het rempedaal werd langer, de rembalans is daardoor niet meer honderd procent en daardoor heb ik me bij het opkomen op het rechte stuk verremd. Dat heeft me het een en ander aan seconden gekost. Maar chapeau voor het Arrows team. Ze hebben technisch uitstekend ingespeeld op de nieuwe reglementen. De elektronische wijzigingen die ze hebben doorgevoerd hebben goed uitgepakt. Ik ben inderdaad gestart met launch control. Kijk, je kunt wel launch control hebben, maar je moet nog altijd snel blijven reageren tijdens een start en het lef hebben de auto ergens ‘tussen te douwen’. Goede starters blijven dus gewoon goede starters, met of zonder launch control.” En over de ontwikkelingen met de auto: “de auto wordt steeds betrouwbaarder, de ontwikkelingen gaan echt goed. Aerodynamisch lopen we in op teams als Jaguar en Prost. Vanaf dinsdag is het drie dagen testen op Silverstone waar onder meer de nieuwe voorwielophanging vergeleken wordt met de oude. Het gaat dus goed, we komen stapje voor stapje dichterbij.”


Op naar Silverstone, voor een test van drie dagen

Voor een volledig overzicht van alle tijden ga je naar de seizoenspagina.