scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

FIA-SLEC-KIRCH deal een feit

Gepubliceerd op 24 april 2001 door Verstappen Info Page

Het kwam als een soort van verlossend woord om vandaag in een perscommuniqué te kunnen lezen dat de FIA bevestigde dat de 'deal van de eeuw', namelijk een 100-jarige overeenkomst TV rechten met SLEC, eindelijk getekend werd. Hiermee is ook hopelijk een eind gekomen aan de onduidelijkheid over de commerciële toekomst van de sport.
SLEC, de maatschappij die alle commerciële Formule 1 zaken behartigt is nog voor 25% in het bezit van Ecclestone en voor 75% van KIRCH Media. Deze nieuwe overeenkomst heeft naar zeggen geen enkele invloed op de Concorde Overeenkomst. Deze overeenkomst, die aan het einde van 2007 afloopt, regelt alle financiële zaken tussen de teams en de FIA. Door deze deal heeft de FIA duidelijk laten zien dat het als wereldbond afstand genomen heeft van de commerciële kant van Formule 1, dit natuurlijk om de Europese Commissie tevreden te stellen. Een ander beding van de EC was dat Ecclestone als vice voorzitter van de FIA moest terugtreden.
In het persbericht was verder te lezen dat de FIA meent dat KIRCH geen 'intentie' heeft om Formule 1 uitsluitend op betaal TV te laten zien. Hiermede is tegelijkertijd ook de mond gesnoerd van het verbond van Europese Autofabrikanten en zal er waarschijnlijk geen alternatief Formule 1 kampioenschap komen.