scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Eindelijk weer WilliamsJos valt uit

Gepubliceerd op 15 april 2001 door Verstappen Info Page

Ralf Schumacher schrijft geschiedenis door zijn allereerste Formule 1 overwinning te behalen op het Autodromo ‘Enzo e Dino Ferrari’ na als 3e gestart te zijn. Direct na de start nam hij de leiding toen David Coulthard niet zijn beste start maakte; Häkkinen zat gevangen achter de Schot. Ralf gaf de leiding niet meer uit handen.


Ralfs eerste overwinning is een feit

Jos startte vanaf de 17e plek op de grid en hoewel zijn start minder verblindend was dan we van hem gewend zijn, lag hij na zeven ronden al 14e. Daarna moest Jos de A22 langs de baan parkeren omdat de wagen het had begeven en eindigde zijn weekend zoals het begonnen was. Enrique Bernoldi reed voor het eerst een Formule 1 race uit en eindigde als 10e.


Jos lag na zeven ronden al 14e

Terwijl Ralf Schumacher en David Coulthard een gaatje trokken met de rest van het veld bleek dat ook Jarno Trulli een goede start had gemaakt en inmiddels 3e lag. Michael Schumacher reed kleurloos rond op een 5e plek, maar dat duurde niet lang. Montoya, Panis en Barrichello haalden hem nogal onverwacht in als het er op lijkt dat hij een probleem met zijn wagen heeft. Later in de race zou hij uitvallen met een probleem aan het linkervoorwiel van de Ferrari.


Een mooi gevecht tussen Panis en Kimi Raikkonen werd afgebroken wanneer de Sauber van de jonge Fin linksaf de muur in schiet. Later blijkt dat Kimi’s stuur plots loskwam en dat de Fin dus ontzettend veel geluk heeft gehad dat zijn crash niet anders afliep. Halverwege de race lag Ralf nog steeds op kop met Coulthard op een comfortabele afstand, dan Barrichello, Häkkinen, Montoya en Trulli. In de laatste helft werd duidelijk dat Ferrari’s strategie, kiezen voor de hardere compound Bridgestones, niet zou werken. De top 6 veranderde alleen nog toen Juan Pablo Montoya opnieuw pech had. De brandstofslang bleef hangen tijdens zijn 2e stop en daarna sloeg de motor af. Verschillende keren starten later werd hij met spinnende wielen de krik afgegooid maar het mocht niet baten. Een ronde later viel hij uit met een kapotte koppeling.
Jordan’s Frentzen nam de 6e plaats over van de Colombiaan en zo eindigde de laatste Grand Prix zonder ‘traction control’ met Ralf op de hoogste trede van het podium en Coulthard en Barrichello naast zich. Williams, BMW en niet te vergeten Michelin zijn terug.


Mika Häkkinen finishte net buiten het podium

De A22 van Jos had een kapotte uitlaat, vertelde hij ons nog voor het einde van de race: “Anderhalve ronde voor ik moest stoppen hoorde ik al dat een uitlaat kapot was. Dat heb ik ook aan het team doorgegeven, maar het wordt dan zo snel zo ontzettend warm onder de ‘engine cover’, dat de watertemperatuur en de olietemperatuur veel te hoog worden. En dan heb je binnen de kortste keren geen vermogen meer. Dus daar konden we niets meer aan doen.” Ondanks alle tegenslagen dit weekend is Jos vrij optimistisch over de nieuwe voorwielophanging: “Het is zeker een verbetering, we hebben het alleen nog niet ten volle kunnen benutten. Hopelijk hebben we daar komende week wel de mogelijkheid voor.” OrangeArrows gaat dan ook de aërodynamica van de A22 testen.

Voor een volledig overzicht van alle tijden en standen ga je naar de seizoenspagina.