scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Formule 1 in de ban van dodelijk ongeval

Gepubliceerd op 05 maart 2001 door Verstappen Info Page

De naam van de marshal die gisteren omkwam bij de Grand Prix van Australië is vandaag bekend gemaakt. Graham Beveridge, 52, uit Queensland State, werd in de borst geraakt door een wiel dat precies door een toegang van een hek vloog. Het wiel was losgekomen nadat Jacques Villeneuve hard achterop Ralf Schumacher's Williams was gevlogen. De BAR van de Canadees vloog vervolgens door de lucht en belandde in de grindbak.
"Zo is het leven; dit soort dingen gebeuren", zei Ron Walker, organisator van de Australische Grand Prix. "Een kans van 1 op een miljard", zei hij over het wiel dat door de toegang was gevlogen.
Na het ongeluk leek het erop dat de kampioen van 1997 ongedeerd uit het wrak van de BAR was gestapt. Enkele uren later voelde hij steeds meer pijn, vooral waar zijn gordels hem in de cockpit hielden, en meldde zich bij het dichtstbijzijnde ziekenhuis.
Craig Pollock zag het ongeluk als volgt: "ik had een onmiddelijke flashback van het fatale ongeval van Gilles Villeneuve in `82. Het was volgens mij een soortgelijk ongeval, alleen werd Jacques in zijn cockpit vastgehouden. Jacques ging meteen de muur in en toen dacht ik aan het dodelijke ongeluk van Greg Moore in `99. De wagens kunnen geweldige crashes overleven maar de jongens in de cockpit kunnen de klap niet verwerken. Toen ik Jacques op een scooter zag zitten en weggereden zag worden voelde ik een ongelooflijke opluchting. We wisten niet dat er iemand overleden was tot na de race."
Lauda vraagt om een onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk. "Je kan de menselijke factor nooit volledig de baas zijn. Een onderzoek zal moeten uitwijzen wat Jacques Villeneuve verkeerd deed. Waarom raakte hij Ralf's auto? Het kan een technische oorzaak hebben, het kan ook een fout zijn. Niemand weet het nog." Jackie Stewart was het daar niet mee eens: "het leek me niet de schuld van Jacques. Het was een typisch race-ongeluk."
Beide wagens zijn in beslag genomen voor onderzoek.