scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Alan McNish en Toyota

Gepubliceerd op 03 januari 2001 door Verstappen Info Page

De 31-jarige Schot Alan McNish, ondanks grote rugpijn toch winnaar van de ALMS race in Adelaide waardoor hij ook de kampioen werd, meent dat hij niet te oud is om Formule 1 te rijden. Dit jaar gaat Toyota, net als Ferrari, de Formule 1 auto's (dus chassis, versnellingsbak en de motor) geheel zelf ontwikkelen en bouwen. Samen met Miki Salo gaat McNish testen. In tegenstelling tot Salo is het bij McNish nog geen uitgemaakte zaak of hij in 2002 ook zal racen voor Toyota. Hij zal eerst moeten bewijzen daar goed genoeg voor te zijn.
"Het is een trend om vooral jonge rijders een kans te geven", aldus McNish die hiermee duidt op Jenson Button en Kiki Raikkonen. "Mika Salo is 34 jaar en ik 31. Als ik vandaag mijzelf aan een Formule 1 team zou moeten presenteren dan durf ik gerust te zeggen dat ik nu veel beter en sneller ben dan 10 jaar geleden want ik heb zeer veel test- en race ervaring opgedaan. Ik reed in het verleden al tegen Schumacher en veel van de andere huidige Formule 1 coureurs. Ik was toen al snel en binnenkort zal ik bewijzen dat ik dat nog steeds ben. Verder hoop ik tenminste net zo snel als Salo te zijn zodat ik een serieuze kandidaat zal zijn voor een racecontract." Toyota hoopt tussen de Grand Prix races van Australië en Maleisië het team te presenteren. Zo gaat de pers niet voor niets 'even' naar huis (Keulen) in maart. "De deur tot Formule 1 is daar. Ik heb de sleutel in handen en het is aan mij en mijn machine om te bewijzen dat ik snel genoeg ben", aldus de Schot die ooit de 24 Uur van Le Mans won.
McNish heeft al ongeveer 10 jaar Formule 1 ervaring. Na het Brits Formule 3 gereden en het Britse Opel-Lotus kampioenschap gewonnen te hebben was de Schot testrijder bij McLaren en bij Benetton. Op twintig jarige leeftijd maakte hij een zware crash tijdens een Formule 3000 race op het circuit van Donington waardoor zijn loopbaan vertraging opliep maar uiteindelijk vond hij zijn juiste plaats weer via het racen van GT's. McNish groeide op in Dumfries in het westen van Schotland. David Coulthard komt daar ook uit de buurt. "David belde mij op om mij met mijn baan bij Toyota te feliciteren en zei dat hij hoopte dat ik een plaats in het raceteam krijgen", besloot McNish. Met de steun van de huidige twee McLaren rijders zal dat wel lukken.