scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Prost als eerste gedwarsboomd

Gepubliceerd op 11 december 2000 door Jo Vleugels

Een aantal Formule 1 ingenieurs hebben afgelopen week door laten schemeren dat ze van plan zijn om de legaliteit van het Prost chassis aan te vechten.
Dit is dus het eerste resultaat van het feit dat Prost, samen met Ferrari, Sauber en Minardi, tegen het legaliseren van traction control hebben gestemd. Volgend jaar gaat Prost Grand Prix namelijk niet alleen de Ferrari motor gebruiken, er zijn ook aanwijzingen dat de gehele achterkant, dus versnellingsbak inclusief achterwielophanging, van Ferrari overgenomen wordt. De geruchtenstroom was zo sterk dat Benetton zich genoodzaakt zag om met een persbericht naar buiten te komen waarin een ontkenning te lezen viel dat men bezwaar heeft tegen de Ferrari-Prost. Dit persbericht is merkwaardig want waarom moet iets dat niet bestaat ontkend worden. De kern van de zaak is dat het er op lijkt dat het Franse team dus niet zelf een chassis ontwerpt maar de Ferrari technologie overneemt. Dit is niet conform de technische regels van Formule 1 dat voorschrijft dat elk individueel team een eigen chassis moet ontwerpen en produceren. Benetton en Jaguar hebben het meeste te verliezen als er inderdaad een grote verbetering van het Prost chassis komt. Ook Sauber kan in dit rijtje gezet worden maar omdat dit team ook een Ferrari klant is zullen zij wat voorzichtiger met kritiek omgaan.
Het ironische van de zaak is dat toen Flavio Briatore in de jaren 90 als mede-eigenaar van Ligier in de boeken stond, het Ligier chassis van 1995 voor 100% een kopie was van het Benetton chassis uit 1994. Olivier Panis won de Grand Prix van Monaco met deze auto. Dat de Ligier gekopieerd was werd altijd ontkend door Ligier want "het is een totaal nieuw chassis met een totaal andere motor". Slecht weinigen vielen voor deze uitspraak.
De tijd vliegt in Formule 1 maar als er teveel kritiek naar buiten komt zal men zeker aan dit voorval refereren. Wie de bal kaatst kan hem terug verwachten heet dat in goed Nederlands.

Ondertussen heeft Prost vandaag bekend gemaakt dat ze Michelin banden gaan gebruiken komend seizoen, en zullen ze deze week diverse jonge coureurs testen in Barcelona met de oude wagen. Het Franse team hoopt snel een teamgenoot voor Jean Alesi te vinden.