Traction control terug in Formule 1

Gepubliceerd op 12 november 2000 door Bas Winckels

Wanneer de Formule 1 Commissie op 7 december in Monaco bijeen komt, zal het naar verwachting toestemming geven voor herintroductie van traction control. De FIA is het met de diverse ingenieurs van de Grand Prix teams over eens dat het onmogelijk is geworden om hier adequate controle op uit te oefenen. De FIA ging zelfs zo ver door dit schriftelijk te bevestigen dat in ieder geval één, maar waarschijnlijk meer teams in 1998 en daarvoor al illegale software gebruikt hebben.

Niemand wil of kan de schuldige partij met naam en toenaam vermelden, maar omdat het bijna onmogelijk is om dit soort systemen in moderne software te ontdekken en omdat het min of meer onmogelijk is om hier een duidelijk reglement voor op te stellen, hebben alle Formule 1 ingenieurs besloten dat het beter is om de deur weer open te zetten voor traction control. McLaren's Adrian Newey zei dat hij een voorstander van zo een ontwikkeling is. "Op zich ben ik geen grote voorstander van traction control maar omdat nu eenmaal elke individuele Formule 1 auto een eigen elektronische ontsteking en benzinesysteem heeft en als je er op uit zou zijn om in principe te willen knoeien met de reglementen dan zijn er dus al twee mogelijkheden om met traction control te beginnen. Het is duidelijk een pragmatische en positieve stap om dit nu te legaliseren, want in het recente verleden zijn er races gewonnen met auto's die duidelijk traction control aan boord hadden en dus in feite illegaal waren".

FIA voorzitter Max Mosely heeft hierover gemengde gevoelens. Aan de éne kant vindt hij dat dit soort systemen een positieve contributie kunnen maken om de veiligheid van gewone auto's te verhogen, maar aan de andere kant is hij er heilig van overtuigd dat Formule 1 een raceklasse moet zijn waar de beste coureurs ter wereld hun kwaliteiten moeten tonen. Met alle elektrische systemen die nu dus weer worden toegestaan zal het gemakkelijker worden om met een Formule 1 auto te rijden en Mosley is daar geen voorstander van, want dat degradeert de rol van de rijder. Eerder deze week informeerde Ferrari dat de nummer één software specialist van McLaren volgend jaar voor Ferrari gaat werken. Het Italiaanse team doet er wordt duidelijk alles aan gedaan om op elk front voor de concurrentie te blijven.