Autofabrikanten willen invloed

Gepubliceerd op 16 oktober 2000 door John ter Meer

Medezeggenschap zou gemakkelijk te krijgen zijn voor automobielfabrikanten die al bij Formule 1 betrokken zijn door een deel van de aandelen van Bernie Ecclestone's holding SLEC te kopen.
Het Duitse EM TV, dat eerder dit jaar 50% van SLEC kocht, heeft aangegeven dat de onderhandelingen hierover begonnen zijn. Toch lijkt het dat, naar aanleiding van uitlatingen van mensen van Daimler-Chrysler en Ford, deze procedure ontspoorde voordat er een echt begin gemaakt kon worden. Dat de autofabrikanten geïnteresseerd zijn, en de prijs kunnen betalen die wel eens astronomisch hoog kan zijn, staat buiten kijf. Maar vooral Daimler-Chrysler heeft een probleem met de manier waarop de technische reglementen vastgesteld worden. McLaren heeft bijvoorbeeld een radicaal nieuw aandrijvingssysteem klaarliggen, maar het benodigde antwoord van de FIA (of McLaren hiermee al dan niet hun wagens mag uitrusten) blijft uit en dat zorgt voor irritatie. Het probleem waar de aspirant kopers mee geconfronteerd worden is dat je aandelen van SLEC BV kan kopen, maar dat daar geen enkele zeggenschap mee verworven wordt. M.a.w.: voor veel geld blijft alles bij het oude en dat is natuurlijk niet te rechtvaardigen, want geen enkel bestuurslid wil met zo'n beslissing zijn of haar positie op de tocht zetten.
Een Ford-insider zei: "het is bijzonder wenselijk dat er meer duidelijkheid en consistentie komt op technisch en commercieel gebied in de Formule 1".
Een ander obstakel vormt FIA-voorzitter Max Mosley die pas geleden onmiddellijk zijn klauwen uitsloeg toen de teams aandrongen op meer invloed op het technisch reglement: "Het formuleren en vastleggen van een autosportreglement is de taak van de FIA", meende hij.