Ferrari wereldkampioen, wat nu?

Gepubliceerd op 09 oktober 2000 door John ter Meer

Terwijl men in Italië nog feest viert vanwege het door Michael Schumacher behaalde Formule 1 wereldkampioenschap, zijn de eerste scheuren in de organisatie waarneembaar. Er moet rekening mee gehouden worden dat er een paar zeer belangrijke "buitenlanders" op zoek gaan naar een nieuwe uitdaging.
Neem bijvoorbeeld de Zuid-Afrikaan Rory Byrne die een paar jaar geleden al afscheid van de Formule 1 nam om zich op de commerciële zaken van zijn diepzeeduikschool in Thailand te gaan concentreren. Toch werd Byrne overgehaald om te blijven, ongetwijfeld met behulp van een ruim salaris. Ook de ambities van Ross Brawn, technisch directeur bij Ferrari, zijn per gisteren vervuld. "Het waren vier zware jaren maar deze overwinning is als een droom die uitkwam. Mijn drijfveer om bij Ferrari in dienst te treden was om het wereldkampioenschap te winnen en dat is nu eindelijk bereikt", zei hij gisteren. Natuurlijk was het een emotioneel moment waarop die woorden werden gesproken. In ieder geval staan Brawn en Byrne tot mei volgend jaar onder contract bij Ferrari en het chassis voor het komende seizoen is al getekend, maar er moet serieus rekening mee gehouden worden dat Brawn wel eens richting Jaguar kan vertrekken en dat Byrne inderdaad naar de stranden van Thailand vertrekt.

Schumacher en Brawn... hoe lang nog een succesvolle combinatie?

Van Nigel Stepney, een andere Brit die al jarenlang de rol van eerste monteur bij Ferrari heeft (uit de tijd dat John Barnard hier orde op zaken stelde) en electronica-expert Tad Czapski wordt ook verwacht dat deze binnenkort een nieuwe uitdaging nodig hebben.