scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Ex-formule 1 coureur gaat Jaguar aanpakken

Gepubliceerd op 03 oktober 2000 door John ter Meer

Ondanks dat Jaguar Racing één van de teams is dat klaarblijkelijk alles heeft om succesvol te zijn is het huidige seizoen duidelijk niet volgens plan verlopen. Waar vorig jaar BAR het doelwit was van alle wrange grappen is het dit jaar de beurt aan Jaguar Racing dat de bijnaam van "rijkste verliezer" kreeg. Jaguar deed het met drie punten alleen beter dan Prost en Minardi.
De experts zijn het er over eens dat er geen goede leiding was, dus een nieuwe rechterhand benoemen in de vorm van Bobby Rahal was niet echt verbazingwekkend. Volgens de 47-jarige Rahal had Jaguar Racing met alles wat er voor handen is allang een topteam moeten zijn. "Bij de laatste twee races dit jaar zal ik aanwezig zijn. Dat is om een te begrijpen waarom, met alles dat wij voorhanden hebben en met de macht van Jaguar en Ford, het nog niet gelukt is om door te dringen tot de top. Ik kan alleen maar tijdens raceweekends zien waar het probleem ligt. Ik ben het er helemaal mee eens dat wanneer je naar alle technologie, budget en andere zaken kijkt dit team al lang één van de meest succesvolle teams had moeten zijn ".

Bobby Rahal denkt met discipline en organisatie Jaguar Racing in de goede richting te krijgen, hij denkt dat er wat dat betreft geen verschil is tussen een paperclipfabriek en een Formule 1 team. Rahal is niet geheel onbekend met Formule 1 want hoewel het lang geleden is, in 1978 reed hij twee races voor het Walter Wolf racing team. In Amerika werd hij 12e en in Canada moest hij na 16 ronden met een kapotte benzinepomp opgeven. Rahal benadrukte dat hij zich er van bewust is wat voor gigantische taak hem te wachten staat maar dat hij de verleiding van deze uitdaging niet kon weerstaan.

"Natuurlijk weet ik wat er mij te wachten staat maar hoeveel mensen op de hele wereld krijgen hoe vaak de mogelijkheid om een Formule 1 team te managen? Natuurlijk is Jaguar iets zeer symbolisch, iets dat zeer Brits aandoet. Ik weet heel goed wat het imago van Jaguar uitstraalt en wat dat in de zin van reputatie en imago voor de Engelsen betekent. Gelukkig heb ik een goed historisch besef." besloot hij.

Toen Walter Hayes, de toenmalige directeur bij Ford Europa de sleutel van de Jaguar fabriek aan de Browns Lane in Coventry in handen kreeg en hij voor het eerst de fabriek zag, sprak deze de woorden: "er is hier niets wat niet zonder de hulp van een bulldozer opgelost kan worden". Hopelijk heeft Bobby Rahal geen bulldozer nodig om orde op zaken te stellen. Maar als het moet zal hij niet voor harde maatregelen terug deinzen.