Häkkinen in topvorm, Jos uitgekookt tiende!

Gepubliceerd op 15 juli 2000 door

De kwalificatie voor de Grand Prix van Oostenrijk begon vanmiddag droog, maar donkere wolken hingen boven de A1 Ring en druppels waren te zien op de cameralenzen. In de pitstraat vormde zich een file van Formule 1-wagens die allemaal zo snel mogelijk een tijd neer wilden zetten, want de kans was groot dat het ging regenen.

Eindelijk weer pole

Jos begon de sessie met drie snelle rondjes, en zet met de speciale kwalificatie-motor van Supertec een 6e tijd neer na de eerste run. Pedro de la Rosa is dan 7e, en David Coulthard de snelste. Arrows, Williams en Heinz Harald Frentzen rijden op de zachtere Bridgestone banden, de rest van het veld rijdt op de hardere banden. Na tien minuten verbetert Rubens Barrichello de pole-tijd van DC, en Trulli en Zonta doen goede zaken als respectievelijk 5e en 4e.

Jos terug in de pits

Opeens komt toch de zon tevoorschijn en de baan wordt sneller als David Coulthard de pole afpakt van Barrichello. Maar niet voor lange tijd, want Mika Häkkinen zet de snelste tijd neer na 17 minuten. In zijn tweede run weet Jos zijn Arrows van de 12e naar de 8e tijd te rijden op 1,4 seconden van Häkkinen, en er zijn nog steeds donkere wolken. Na een half uur van de kwalificatie sleurt Alexander Wurz op zijn thuiscircuit eindelijk zijn Benetton van de 20e naar de 12e plaats op de voorlopige grid.

Wurz voor eigen publiek

HH Frentzen is op onverklaarbare wijze dan al klaar met zijn kwalificatie, en zal vanaf de pitmuur toe moeten kijken wat de anderen doen. Teamgenoot Jarno Trulli zet met 25 minuten te gaan de 5e tijd neer. Jos is op dat moment 11e, Pedro de la Rosa 9e. Met nog 15 minuten te gaan zijn er al vele coureurs klaar met de kwalificatie. Vijf minuten later breekt bij Johnny Herbert de ophanging linksachter, maar hij kan de wagen zonder verdere brokken langs de baan zetten.

Pechweekend voor Herbert?

Dan wordt het stil op de A1 Ring. Er is nog steeds geen regen gevallen, en die komt waarschijnlijk ook niet meer, dus iedereen wacht om op het laatste moment een nog snellere tijd neer te kunnen zetten. Nog vijf minuten te gaan en nog negen coureurs kunnen een poging wagen. Mika Häkkinen zit onbeweeglijk en uitermate geconcentreerd in zijn cockpit naar de monitor te kijken. Ralf Schumacher komt met zijn laatste rondje niet verder dan een 19e tijd.

Ralf Schumacher gaat niet lekker

Nog drie minuten te gaan en Jos gaat naar buiten voor zijn laatste run. Ook Mika Häkkinen gaat naar buiten en dwingt daarmee Michael Schumacher en DC nog een laatste poging te wagen. In zijn vliegende ronde is Jos in de eerste sectie snel, en in de tweede sectie ook. Als hij de streep passeert heeft Jos een prachtige 10e tijd neergezet, op 1,4 seconden van Mika Häkkinen, die twee honderdsten langzamer rijdt dan zijn eigen pole. Michael Schumacher kan daar niets meer aan veranderen en maakt weer een foutje tijdens zijn laatste poging.

Concentratie

Dus Häkkinen 1e, dan teamgenoot David Coulthard, een prachtige derde plaats voor Rubens Barrichello met morgen naast hem Michael Schumacher. Op de vijfde plaats Jarno Trulli die Frentzen het nakijken geeft, en zesde Ricardo Zonta die hetzelfde doet bij Jacques Villeneuve. Het kwalificatiegevecht tussen Jos en Pedro staat nu 4-6, want Pedro start morgen als 12e.

Mika, David en Rubens

Een overzicht van de tijden is te vinden op de seizoen pagina.