scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Fantastische vijfde plaats voor Jos.

Gepubliceerd op 18 juni 2000 door Bianca Zoon

Jos is de Grand Prix van Canada op een schitterende vijfde plaats geëindigd. Startend vanaf een 13 plaats reed hij, geholpen door een uitstekende pitstopstrategie en regen in het laatste deel van de race, naar zijn eerste 2 WK-punten van dit seizoen. De race werd gewonnen door Michael Schumacher, voor Barrichello en Fisichella.

Jos voor Fisichella en Herbert

Jos had een prima start en schoof direct door naar de 11de plaats. Een ronde later passeerde hij Herbert voor de 10de plek. Door een stop-and-go penalty van Coulthard lag hij al snel 9de. In de 25ste ronde kwam Jos binnen voor zijn eerste stop en viel daardoor terug naar de 19de plaats. Arrows was het enige team dat op een 2-stop strategie was weggegaan, en dat bleek later in de race een gouden greep voor Jos.

Toen halverwege de race de coureurs met een 1-stop strategie hun stop maakten, schoof Jos door naar de 13 en vervolgens de 8ste plaats. Net op het moment dat Jos voor zijn tweede stop naar binnen kwam begon het te regenen, en in overleg met het team besloot Jos voor regenbanden te kiezen. Omdat de regen doorzette moest iedereen nog een keer de pit in voor regenbanden, waardoor Jos na alle stops weer 8ste lag.

Ook voor Ralf is Jos een maatje te groot

.Vanaf dat moment zette de Nederlander een fabuleuze race neer. Hij voelde zich helemaal thuis in de regen, en verschalkte eerst Ralf Schumacher. Snel daarna zat hij al in de versnellingsbak van Würz en via een briljante actie aan het eind van het rechte stuk, waarbij de beide auto's twee bochten lang wiel aan wiel reden, schoof Jos de punten binnen. Daar was het echter niet mee afgelopen, want ook Trulli moest er aan geloven. Met zijn derde prachtige inhaalactie in een paar ronden tijd pakte Jos de 5de plek, en reed direct van het groepje achter hem weg. Omdat Häkkinen te ver voor lag was het daarna een kwestie van consolideren.

Dominant in de regen

.En na 69 zware ronden kwam een dolblije Jos over de finish. Met zijn 5de plek zorgde hij voor uitzinnige vreugde is de pitbox van Arrows, waar direct de flessen champagne werden opengetrokken. Uit Canada bereikten ons al berichten dat er een grote feeststemmng heerst, en dat Jos wordt bedolven onder de felicitaties. Jos zijn eerste, letterlijke, reactie was: "Ik heb 'm vandaag in de kruising geschoten! De wagen was erg goed, zowel op een droge als op een natte baan. En met name in de regen werkten de remmen erg goed, waardoor ik erg laat kon remmem."

Uiteraard hebben we later vandaag nog even direct contact met Jos om zijn ervaringen te noteren. .

Een overzicht van de tijden en een uitgebreid raceverslag is te vinden op de seizoen pagina.