scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Button kan de boer op

Gepubliceerd op 16 juni 2000 door

Jenson Button begint dit weekend wetende dat zijn loopbaan bij Williams BMW langzaam maar zeker over en voorbij is. De verwachting is dat binnen een paar maanden de jonge Brit door Juan Montoya, de winnaar van de Indy 500 dit jaar, zal worden vervangen. Van de kant van Williams worden er geen officiële mededelingen gedaan en wordt er slechts gezegd dat er nog geen concrete beslissing is genomen. Echter, een aantal F1 teams zijn al discreet benaderd en gepolst door het management team van Button over de vraag of men in hem geïnteresseerd is. Het is bijna een grappige samenloop van omstandigheden dat Jenson Button die gisteren de baan van Montreal mocht verkennen - met de Mercedes safety car van de organisatie. Een lachertje want Button werkt natuurlijk met BMW - terwijl 800 kilometer verderop Montoya zich voorbereidt op zijn(CART) wedstrijd in Detroit. Ook Chip Ganassi onthoudt zich zoveel mogelijk van elk commentaar. Dit om een zo goed mogelijke deal met Williams te kunnen doen. "Als Frank Williams mij gebeld heeft weet ik dat de discussie begonnen is, wat mij betreft moeten die nog beginnen. Wat mij betreft heeft Juan een driejarig contract, dat weet Juan, dat weet Williams en dat weet ik en dat betekent dat hij niet zomaar aan het eind van dit jaar kan vertrekken." zei Ganassi vandaag in Detroit.

Prijsopdrijving hoor ik u zeggen? Dat zijn velen met u in de F1 paddock dan met u eens! In ieder geval zullen gedetailleerde besprekingen tussen Ganassi en Williams binnenkort beginnen. Misschien zouden wij de vluchtplannen van hun privé jets moeten checken, dan wordt het misschien duidelijker. Williams en Ganassi hebben in het verleden al duidelijk samengewerkt. Een ding is bekend, of misschien beter gezegd dat kan nu bekend gemaakt worden; als Williams Montoya (terug) wil hebben dan zal het team uit Grove, Oxfordshire, Engeland daar zeker een bedrag van $5 miljoen voor moeten betalen. De afkoopsom voor het verterk van Allesandro Zanardi was $6 miljoen, weet u dan ook weer. Geld is echter niet de drijfveer van Chip Ganassi. Neemt u het maar van mij aan, Ganassi ontvangt dit jaar een bedrag aan dollars van Toyota dat gelijk is aan het salaris van Michael Schumacher. Waarom? Om het pad voor Toyota naar NASCAR te effenen, zo simpel ligt dat. Ganassi heeft al voor de (quasi) lol gezegd dat hij best Montoya voor Button wil inruilen.

Het probleem is dat Button wil absoluut in de F1 blijven. Het huren van Bruno Junqueira, testrijder bij Williams en de man die dit jaar het F3000 kampioenschap 'moet' winnen lijkt een betere optie. De opties voor Button om bij een ander F1 team te kunnen rijder zijn gering. Er is al met Jordan gesproken maar commercieel directeur Ian Phillips heeft toegegeven dat de huidige rijders Trulli en Frentzen zullen blijven. "Trulli is bij ons onder contract tot eind 2001 en wij willen volgend jaar echt door met HH Frentzen, aldus Phillips. De Jordan deur is dus op slot voor Button. Misschien liggen Button's kansen beter bij Jaguar als vervanger van Johnny Herbert. Het jeugdige imago van Button past geheel bij de verjongings marketing plannen van Jaguar. Hoewel dit team nog verwijderd is van echt in de top mee te kunnen draaien is de voorgestelde 22 miljoen dollar kostende investering om een complete F1 fabriek inclusief windtunnel op de terreinen van het circuit van Silverstone te bouwen een teken van vastberadenheid. BAR lijkt de beste optie voor Jenson want het is min of meer zeker dat de twee huidige rijders, Jacques Villeneuve en Ricardo Zonta, naar andere teams verhuizen.