Een dag van veel uitproberen voor het team van Arrows.

Gepubliceerd op 07 april 2000 door Martin Zoon

Mika Hakkinen gaat al vroeg de baan op, na 4 minuten spint hij maar kan zijn weg vervolgen. De volgende spin die we zien is van Jos en gelukkig kan ook hij verder rijden. De tijden worden niet verbeterd en het lijkt erop dat Jos zich concentreert op afstelling voor de race van zondag. Michael Schumacher vertrekt uit de pits en verbeterd al snel zijn tijd naar 1:26.944. Die tijd zal de snelste van de dag blijken te zijn. Rubens Barrichello rijdt bijna 2 seconden van zijn tijd van vanmorgen af en staat nu 3e achter Coulthard. Na een klein half uur spint Pedro Diniz en in dezelfde ronde heeft Jaqcues Villeneuve duidelijk een probleem doordat hij spint over de brandende olie die van zijn eigen wagen afkomstig is, het zit hem niet mee daar hij vandaag maar 6 ronden heeft kunnen rijden.


Jos in gesprek met Christian Albers.
Foto: Frits van Eldik

Een volgende gele vlag situatie ontstaat als Ralf Schumacher de controle over zijn bolide verliest in de Tosa bocht, ook hij kan niet verder, wel blijkt zijn tijd halverwege de training goed te zijn voor een uiteindelijke 9e tijd. Jos en Pedro vallen terug naar de 17e en 18e plaats terwijl Barrichello met 1:27.317 de tweede plaats van David Coulthard overneemt, dit met nog een kwartier te gaan. Mika Hakkinen lijkt een probleem te hebben met de afstelling van zijn McLaren, hij komt de pits in maar het team stuurt hem direct weer de baan op. Hij gaat er voor zitten maar weet niet verder te komen dan een uiteindelijke 6e tijd. Het veld zit dicht bij elkaar, de 17e tijd van Zonta is slechts 1 seconde langzamer dan de 6e plaats van Mika Hakkinen. Jos en Pedro verbeteren zich respectievelijk naar een 14e en 15e plaats aan het einde van de training.

De eerste dag op het circuit van San Marino is door het team van Arrows gebruikt om veel verschillende set-ups uit te proberen. De gehele dag hebben zowel Jos als Pedro de la Rosa met aardig wat benzine gereden waardoor de rangschikking van vandaag misschien iets geflatteerd is. Eén van de zaken die standaard op de vrijdag wordt uitgeprobeerd is de bandenkeuze. Pedro reed vandaag met de zachtere band terwijl Jos de harde sloffen onder zijn auto had zitten. Pedro versleet vandaag één setje banden meer dan Jos (die vandaag twee setjes verbruikte), niet geheel verwonderlijk aangezien Jos 32 ronden reed tegen 41 voor Pedro de la Rosa. Overigens valt de definitieve beslissing over de banden pas morgen.
Uiteindelijk zet Pedro de 10e tijd neer en Jos zakt terug naar de 16e plaats.

Jos heeft in ieder geval geen fysieke problemen gehad en was blij met de complimenten die hij kreeg van Tom Walkinshaw. Eerder deze week liet Tom zich reeds ontvallen dat hij In Brazilië had genoten van de opmars van Jos tijdens de eerste helft van de race, vandaag toonde hij zich blij met de inzet en motivatie die Jos in de afgelopen twee weken toonde waarin de Nederlander hard aan zijn fysieke krachten heeft gewerkt. Deze week werd nog een uitgevoerde test gedaan waaruit bleek dat met name de conditie van Jos op dit moment optimaal is.
Hopelijk hebben we later nog contact met Jos zodat we jullie nog verder op de hoogte kunnen brengen.

Voor een compleet overzicht van alle tijden kun je terecht op onze seizoen pagina.