Ruim een Grand Prix afstand voor Jos in de Arrows A21

Gepubliceerd op 20 februari 2000 door Bianca Zoon

Het team van Arrows heeft de afgelopen dagen intensief gewerkt om de betrouwbaarheid van de auto te verbeteren en niet zonder succes. Uiteindelijk heeft Jos vandaag in totaal maar liefst 74 ronden oftewel ruim een race afstand afgelegd op het circuit van Barcelona. Terwijl vanochtend nog de nadruk lag op het oefenen van pitstops werden vanmiddag voornamelijk lange runs gereden. Daarbij zaten twee lange runs van 18 ronden waarbij de auto in het geheel geen technische mankementen vertoonde. Daarmee lijkt het team van Arrows op de goede weg, na twee dagen met tegenslagen waarbij de monteurs lange dagen maakten om de auto te verbeteren lijkt het team op tijd klaar voor de eerste Grand Prix.

"Het gaat met de betrouwbaarheid de goede kant op. Ik heb veel kilometers kunnen afleggen waarbij de auto zich keurig heeft gedragen en er geen mankementen meer boven kwamen" aldus een tevreden Jos Verstappen. Met het grote aantal ronden is het gelijk een goede fysieke test voor Jos: "Het is best wel een zwaar circuit, er zitten een aantal bochten in waar de g-krachten aardig op je nek werken maar ik voel me fysiek prima in orde en heb nergens last van. Dat was denk ik ook wel aan de rondetijden te zien. De man op de pitmuur hoefde bijna niets aan mijn rondetijden te veranderen aangezien ik bijna tot op de tiende van seconde constant bleef rijden".

Jos klokte vanochtend een prima tijd van 1:21.76 met een behoorlijke hoeveelheid benzine. Vanmiddag wist hij die tijd niet meer te verbeteren maar dat was ook niet zo verwonderlijk: "Het is hier mooi en zonnig weer waardoor de temperatuur op de baan 's middags behoorlijk oplopen. De snelste tijden rijd je daarom 's ochtends als de baan meer grip heeft. Maar snelle tijden interesseren ons op dit moment niet zo veel, het gaat ons om de betrouwbaarheid en daar hebben we vandaag veel progressie mee geboekt, ja het gaat echt de goede kant op. Ook morgen gaan we weer verder werken aan de betrouwbaarheid".

Pedro de la Rosa moest de strijd iets vroeger staken. Door versnellingsbakproblemen moest hij zijn auto aan de kant zetten. Toch is ook bij Pedro de vooruitgang goed merkbaar want de splinternieuwe auto reed vandaag tijdens zijn eerste volle testdag in totaal 48 ronden. Zoals Jos al meldde wordt er ook morgen weer getest. Het team van Prost heeft de wagens weer ingeladen zodat alleen de teams van Arrows en Minardi actief zullen zijn. Marc Gene bleek dus de snelste vandaag in 1:21.60 gevolgd door Jos Verstappen in 1:21.76, Nick Heidfeld in 1:23.29, Mezzacane (Minardi) in 1:23.90 en Pedro de la Rosa in 1:24.08.

Jos staat er morgen in ieder geval niet alleen voor. Vanavond arriveerde zijn vader Frans Verstappen tezamen met oom Sjef op Barcelona om de verrichtingen van Jos te kunnen gadeslaan.