scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Formule 1 en diskwalificatie

Gepubliceerd op 18 oktober 1999 door John ter Meer

Door de diskwalificatie van Ferrari tijdens de Grand Prix van Maleisië wordt er weer hevig gespeculeerd over de uiteindelijke beslissing van de FIA. Elke diskwalificatie heeft toch zijn eigen specifieke kenmerken en zal niet makkelijk met een ander geval vergeleken kunnen worden. Daar dit niet zo vaak voorkomt willen we middels een klein overzicht een indruk te geven wat er in de laatste 15 jaar zoal gebeurd is.

29 Augustus 1984: Wegens het manipuleren van de benzinetank wordt het team Tyrrell alle punten ontnomen van het hele seizoen. Over deze zaak is een uitgebreid artikel geschreven in één van de Dutch Devils.
22 oktober 1989: Ayrton Senna wordt na de Grand Prix van Japan gediskwalificeerd. De Braziliaan laat zichzelf, na een botsing met teamgenoot Alain Prost, door de baanstewards aanduwen en steekt ook nog een chicane af.
27 maart 1994: Tijdens de Grand Prix van Brazilië veroorzaakt Eddie Irvine het bekende ongeval waarbij Jos over de kop gaat en ijskoud zijn vizier opent voordat de bolide tot stilstand is gekomen. Irvine wordt hiervoor één race geschorst. In hoger beroep sprak de commissie een hogere straf uit. Irvine wordt in plaats van één race voor drie races geschorst.
26 juli 1994: Michael Schumacher wordt de tweede plaats bij de Grand Prix van Silverstone ontnomen inclusief de daarbij behorende zes punten. Tevens wordt hij voor twee wedstrijden geschorst. Deze straf kreeg hij omdat hij in de opwarmronde Damon Hill passeerde (verboden volgens het reglement) en kwam daarna de tijdstraf die de wedstrijdleiding hem oplegde niet na. Aansluitend negeerde hij de zwarte vlag meerdere malen die hem verplichtte in de pits te komen.
28 augustus 1994: De zege van Michael Schumacher bij de Grand Prix van België wordt enige uren na de finish ongeldig verklaard. De houten bodemplaat van zijn Benetton blijkt dunner te zijn dan is toegestaan. Jos schuift hierdoor van een vierde plaats door naar de derde plaats.
26 maart 1995: Bij benzineproeven van Michael Schumacher's Benetton en David Coulthard's Williams worden afwijkingen geconstateerd ten opzichte van de voor het seizoen ingediende monsters. Schumacher blijft winnaar en Coulthard tweede maar de teams moeten de punten voor het constructeurskampioenschap inleveren.
4 september 1997: De Fin Mika Häkkinen (McLaren-Mercedes) wordt de derde plaats ontnomen wegens het onreglementair gebruik van brandstof. Dit gebeurt tijdens de Grand Prix van Spa.
12 oktober 1997: Jacques Villeneuve wordt bestraft als hij een gele vlag negeert tijdens de Grand Prix van Japan, ditmaal omdat Jos naast de baan stond. Villeneuve had al een voorwaardelijke straf voor een zelfde vergrijp in Monza. Hij wordt voor de race geschorst. Williams dient een protest in en Jacques mag toch racen, hij wordt vijfde. Williams ziet in dat de straf na behandeling door de FIA fiks hoger zal uitpakken en erkent de diskwalificatie. Villeneuve levert zijn punten weer in.
26 oktober 1997: Michael Schumacher (Ferrari) valt nadat hij Jacques Villeneuve van de baan heeft proberen te rijden uit. De Canadees kan verder rijden, wordt derde en wereldkampioen. Schumacher wordt later door de FIA bestraft en moet alle wereldkampioenschap punten van dat jaar inleveren.
30 mei 1999: Rubens Barrichello wordt verwijderd uit het klassement van GP van Spanje. De bevestiging van de bodemplaat van de Stewart bleek na inspectie niet te voldoen aan de eisen van de FIA. Volgens de officials had er een groot gevaar kunnen ontstaan als de bevestiging los was gekomen van de auto.
17 oktober 1999: Eddie Irvine en Michael Schumacher worden enige uren na de finish van de Grand Prix van Maleisië geschrapt uit de eindklassering. De barge boards, de platen bodywork aan de zijkant van de wagens werden niet conform de regels bevonden. Ferrari heeft beroep aangetekend. Wat de gevolgen hiervan zijn is nog niet bekend.