scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Mika Häkkinen wederom snelste tijdens eerste training

Gepubliceerd op 24 september 1999 door John ter Meer

Een relatief rustige eerste vrije training op het circuit van Nürnburg waarbij Mika Häkkinen steeds de snelste op de baan bleek in 1:20.965. De voorsprong van 1,3 seconde die hij heeft op Eddie Irvine zal hem echter meer voldoening geven.

De teams hielden rekening met een koud weekeinde met kans op regen. Niets bleek minder waar, onder een strak blauwe hemel ging de eerste vrije training van start waarbij de coureurs hun eerste installation lap aflegden. Voor Pedro de la Rosa kwam er al vroeg een einde aan zijn vrije training. Teruggekeerd in de pits liep de wagen dermate traag dat hij dankzij marshals weer terug kon keren. Wat Pedro zich niet realiseerde was dat hij daardoor niet meer de baan op mocht. De Spanjaard had beter zelf de wagen een duwtje kunnen geven.

Marc Gene was de eerste met een vliegende ronde in 1:28.045 gevolgd door Ricardo Zonta in 1:26.016. en Alexandro Zanardi in 1:24.167. De tijden gingen vervolgens in kleine stappen naar beneden met Damon Hill, Mika Salo, Alex Zanardi en wederom Mika Salo naar 1:22.099. Het duurde echter een half uur voordat Eddie Irvine en David Coulthard de baan op gingen. In zijn eerste ronde ging David Coulthard nog niet onder de tijd van Salo door hoewel het niet veel scheelde.

Mika Häkkinen wachtte zelfs tot de laatste 20 minuten voordat hij de baan op ging maar wist wel gelijk de snelste ronde neer te zetten in 1:21.596, maar liefst 0,4 seconde sneller dan de tot dat moment snelste tijd van Barrichello. Het getuigt van veel zelfvertrouwen om in je eerste vliegende ronde gelijk als snelste over de baan te gaan. Ter vergelijking, Eddie Irvine moest na zijn eerste run gelijk 1,3 seconde toegeven op de tijd van Häkkinen.

Het was een training met weinig incidenten tot een kwartier voor het einde waar Damon Hill iets te veel overstuur leek te hebben en van de baan afspinde. Hoewel de Jordan hard in de bandenstapel terechtkwam mankeerde Damon gelukkig niets.

Eddie Irvine probeert het met nog vijf minuten te gaan, maar moet toch bijna een volle seconde laten liggen. Irvine rijdt weliswaar met een nieuw chasis maar hij moet bijvoorbeeld o.a. teamgenoot Salo voor laten gaan. Ook moet hij Ralph Schumacher voor laten gaan die met vier minuten op de klok de derde tijd liet noteren waarna Mika Häkkinen de snelste tijd weer scherper zette in 1:21.004. Vlak voordat de finish vlag viel zette Häkkinen zijn snelste tijd iets scherper in 1:20.965 en weet Coulthard zich in de top drie te nestelen.

De top zes na de eerste sessie van vandaag is als volgt: 1. Mika Häkkinen, 2. Barrichello, 3. David Coulthard, 4. Ralph Schumacher, 5. Mika Salo en 6. Eddie Irvine.

Voor een volledig overzicht van alle tijden kun je terecht op onze seizoen pagina.