Jaguar maakt debuut in de Formule 1 arena

Gepubliceerd op 14 september 1999 door Jo Vleugels

Jaguar maakt haar entree in het FIA Formule 1 wereldkampioenschap. Dit is vandaag bekend gemaakt op de Frankfurt Motor Show door Dr. Wolfgang Reitzle, de bestuursvoorzitter van Jaguar. Jaguar's eerste race als Formule 1 team zal de eerste ronde van het nieuwe seizoen zijn, de Grand Prix van Australië in Melbourne, in maart volgend jaar. "Jaguar heeft een lange en voorname historie in de motorsport," zei Dr. Reitzle. "We hebben Le Mans zeven maal gewonnen en we zijn twee keer world sports car kampioen geworden. We hebben daarnaast de Monte Carlo rally gewonnen naast talrijke andere evenementen. De volgende logische stap is Formula 1."

Jaguar's beslissing om deel te gaan nemen in de Formula 1 werd genomen nadat Ford Motor Company het Stewart-Ford Formula 1 in juni van dit jaar kocht. Voordat het team werd overgenomen had Ford al een langdurige technische relatie met het Stewart team uit Milton Keynes. Het team zal worden hernaamd in Jaguar Racing. Jaguar is overigens weer volledig eigendom van Ford.

Het team zal motoren blijven gebruiken die worden ontwikkeld en geproduceerd bij Cosworth Racing, dat ook volledig eigendom is van Ford. Het team zal de rest van dit seizoen in de huidige kleurstelling blijven rijden. Daarna wordt het team hernoemd tot Jaguar Racing en in de nieuwe (racing) groene kleurstelling. Jackie Stewart zal aangesteld blijven als voorzitter en chief executive officer van het team. Paul Stewart zal aanblijven in zijn huidige rol van Chief Operating Officer.

Eddie Irvine heeft een driejarige overeenkomst getekend met Jaguar Racing, en zal volgend jaar zijn opwachting maken naast huidige Stewart-Ford rijder Johnny Herbert.