Mika Häkkinen voor de elfde maal op pole dit seizoen

Gepubliceerd op 11 september 1999 door Richard de Klerk

Mika Häkkinen staat er als het er op aankomt. In al zijn pogingen was de Fin succesvol wat resulteerde in de pole position in 1:22.432. Het is de zesde pole position achter elkaar en de elfde dit seizoen waarmee de combinatie Häkkinen /McLaren met recht een gouden genoemd mag worden. Hieronder een verslag van de kwalificatie training voor de grote prijs van Italië.

De banden lijken optimaal nadat ze enkele ronden hebben afgelegd, vandaar dat veel coureurs er voor kiezen om langere runs te maken in plaats van de meer gebruikte vier runs van drie ronden. Giancarlo Fisichella is de eerste serieuzere coureur die een poging waagt waarbij hij een tijd neerzet van 1:25.389. Zijn tweede vliegende ronde blijkt al snel langzamer dus duikt hij gelijk de pits weer in. Alesi gaat hard van start maar halverwege gaat hij te hard over de kerbstones waardoor de auto omhoog schiet en veel tijd verliest. Villeneuve is de eerste die de tijd van Fisichella verbetert waarna Irvine zijn eerste poging ingaat wat resulteerd in een voorlopig snelste tijd van 1:23.987. Häkkinen volgt snel en rijdt als eerste dit weekeinde onder de 1:23 naar 1:22.898 oftewel ruim een seconde sneller dan Irvine. Coulthard gaat ook snel over de baan en nestelt zich achter Häkkinen op de tweede plek.

Jarno Trulli verremde zich vlak voor de chicane van de baan en schreef tegen de vangrail niet alleen een neus maar tevens enkele fotocamera's af die aldaar dor fotograven waren opgehangen. Frentzen probeert het wel maar moet zich tevreden stellen met een derde tijd tijdens zijn eerste run.

Na ruim een half uur zet Irvine zijn tweede poging in en weet zich op 0,8 sec naar de vierde tijd te rijden. David Coulthard lijkt de enige die een bedreiging kan vormen voor de pole position. Hij nadert Häkkinen tot op 0,2 sec. Wat Coulthard niet lukt, lukt Häkkinen wel. In 1:22.877 verbetert hij zich iets met nog 20 minuten te gaan. Frentzen is het gehele weekeinde al snel geweest, zo ook vanmiddag. Hij benadert de tijd van Häkkinen tot op 0,04 sec maar rijdt daarna door om een snellere tijd te realiseren. Helaas mist hij de chicane en dus einde poging.

Met nog tien minuten op de klok gaan zowel Häkkinen als Frentzen de baan op. Frentzen keert echter gelijk weer terug de pits in terwijl Häkkinen laat zien dat hij de favoriet is voor het wereldkampioenschap. In 1:22.432 is hij veruit de snelste van het gehele veld.

In de laatste vijf minuten perst Zanardi er een snelle ronde uit en kwalificeert zich op een keurige vierde plaats. Coulthard lijkt op weg naar een tweede tijd maar verliest teveel in het laatste stuk waardoor Frentzen uiteindelijk de tweede plaats behoudt achter Häkkinen. Zanardi eindigd op de vierde plek gevolgd door Ralph Schumacher en Mika Salo. Eddie Irvine wederom teleurstellend op de achtste tijd.

Voor een volledig overzicht van alle tijden kun je terecht op onze seizoen pagina.