Favorieten verschuilen zich tijdens eerste dag

Gepubliceerd op 10 september 1999 door Jo Vleugels

Een vrije training die voor de verandering eens niet gedomineerd werd door McLaren. Sterker nog, het waren de beide Williams auto's en de wagens van Prost die voorin reden. Ralph Schumacher toonde zijn vorm met de snelste tijd, waardoor de Tifosi toch een Schumacher aan kop van het veld hadden.

Gedurende het eerste half uur vel auto's op de baan maar de tijd van Alesi bleef staan als een huis. Wel schoof de top steeds dichter ineen en wist Ralph Schumacher zich van voren te laten zien. Frentzen moest zijn auto aan de kant zetten waardoor hij geen verbetering kon realiseren. Uiteindelijk was het verrassend Olivier Panis die als eerste de tijd van Alesi wist te verbeteren naar 1:25.007. Ondertussen staat Trulli op 0,1 seconde achter Panis, maar wel een vijfde tijd terwijl de eerste veertien binnen één seconde bleven. De kleine Italiaan wist de tijd van Panis wel weer te verbeteren met 0,3 seconde wat getuige de onderlinge verschillen een enorm gat lijkt.

Alesi kon helaas geen potten meer breken, mede doordat hij met een kwartier te gaan zijn motor opblies. Tijdens het laatste kwartier worden door de meeste teams een nieuw setje banden gemonteerd waarvan Damon Hill de eerste was die daarvan duidelijk profiteerde. In de eerste sectie was hij zelfs het snelst maar verloor vervolgens terrein waardoor hij uiteindelijk de achtste tijd noteerde. Ook Zanardi profiteerde van zijn nieuwe banden met een tweede tijd op slechts één tiende van een seconde. Daar moet Ralph Schumacher gedacht hebben waardoor hij kort daarna de snelste tijd liet noteren.

Voor Ferrari was het een zeer moeizame dag. Na een lange tijd in de pits te hebben gestaan kwam Irvine in de laatste vijf minuten weer de baan op maar kon geen potten breken. In de eerste sectie verloor hij al een volle seconde. Ook David Coulthard beet zich stuk op de tijd van Ralph Schumacher die steeds zijn rondetijden aflegde binnen 0,2 seconde.

De top zes na de eerste dag is als volgt: 1: Ralph Schumacher gevolgd door Trulli, Zanardi, Panis, Alesi en Mika Häkkinen. Coulthard kwam niet verder dan de achtste tijd terwijl Irvine en Salo terug zijn te vinden op de zestiende en zeventiende tijd. Waarschijnlijk hebben de favorieten geen nieuwe banden gebruikt wat hun tegenvallende resultaten kan verklaren.

Voor een volledig overzicht van alle tijden kun je terecht op onze seizoen pagina.