scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Jean Alesi snelste tijdens eerste training

Gepubliceerd op 10 september 1999 door Verstappen Info Page

Jean Alesi was na de eerste sessie van de vanochtend verreden vrije training het snelst. Een prima prestatie aangezien de Fransman gedurende de gehele ochtend in de top te vinden was.

De eerst vijf minuten werden zoals altijd gebruikt om de wagens te controleren wat betekent dat de auto's voor slechts één ronde naar buiten gaan. De omstandigheden waren vrij gunstig waarbij de zon licht doorbrak en het asfalt een week geleden reeds van een dunne rubberlaag was voorzien tijdens het vele testwerk. Juist dat testwerk zorgt er voor dat de teams over veel data beschikken aangaande het circuit. Je zou derhalve verwachten dat de teams lang binnen blijven echter niets was minder waar. Voor Ferrari is het een thuiscircuit, vandaar dat Eddie Irvine al vroeg de baan opging. Het resulteerde in een snelste tijd van 1:27.233, nog geen serieuze tijd die al snel werd verbeterd door o.a. Mika Häkkinen in 1:25.362 snel daarna weer verbeterd door David Coulthard in 1:25.347.

Halverwege zijn de verschillen klein. Damon Hill komt tot anderhalve seconde van Coulthard maar blijft ondanks het relatief kleine verschil hangen op de vijftiende tijd. Frentzen die een seconde sneller is dan Hil staat op dat moment vierde. De training was voor Villeneuve al snel voorbij. Met wederom een technisch probleem parkeerde de Canadees de auto naast de baan.

Fisichella voelt zich ook duidelijk thuis op Monza, immers ook voor Fisichella en Benetton is het een thuis Grand Prix. Steeds reed hij snelle ronden waardoor hij lange tijd op een nette zesde tijd stond. Hoewel Irvine het tijdens de test van een week geleden nog het snelst was, moest hij dit maal 0,7 seconde toegeven op de beide McLarens. Opvallend daarbij was dat hij de meeste tijd verloor in de laatste sectie.

Jean Alesi liet weer eens zijn tanden zien. Met nog een kwartier te gaan plaatste hij zich op de eerste plek met een tijd van 1:25.197 en vervolgens zelfs naar 1:25.030. Het is voor de Fransman te hopen dat hij deze vorm het gehele weekeinde kan vasthouden want dat kan het alleen maar spannender maken. Met nog zeven minuten te gaan zet Häkkinen de aanval in maar blijft hangen op een halve seconde. Duidelijk te zien was dat de Fin meer vleugel had staan dan zijn directe concurrentie als Eddie Irvine waarbij de achtervleugel zo goed als horizontaal stond. Ondanks meer vleugel wisten de McLarens wel de hoogste snelheden te noteren wat aangeeft dat de Mercedes een sterke krachtbron in. Ook David Coulthard weet de tijd van Alesi niet te verbeteren en mist zelfs een chicane.

Jarno Trulli reed ook een prima eerste sessie met uiteindelijk een derde tijd. De top zes van de eerste sessie was is als volgt: 1. Jean Alesi gevolgd door Mika Häkkinen, Jarno Trulli, David Coulthard, Barrichello en Frentzen. Irvine kwam op 0,8 seconde niet verder dan de tiende tijd en Salo op de twaalfde tijd oftewel voor verbetering vatbaar.

Voor een volledig overzicht van alle tijden kun je terecht op onze seizoen pagina.