scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Mika Häkkinen wederom snel in eerste sessie

Gepubliceerd op 13 augustus 1999 door Ruud Mulders

Mika Häkkinen heeft steeds minder tijd nodig om vooraan te staan. Pas 5 minuten voor het einde reed de Fin de baan op en klokte uiteindelijk de snelste tijd, ondanks een spin in zijn eerste ronde.

Bij aanvang van de eerste vrije training waren de weersomstandigheden optimaal op het circuit van Budapest. Door de bewolking bleef de zon weg waardoor de temperatuur van het asfalt laag bleef. In de eerste minuten werden alleen installation laps gereden waarbij de coureurs de auto controleren op eventuele technische mankementen. De monteurs hadden hun werk weer goed gedaan want alle wagens keerden zoals verwacht na één ronde weer terug in de pits. Na 10 minuten was het Pedro de la Rosa die de eerste tijd op de klokken zette in 1:29.778. Ook Zanardi was weer vroeg op de baan en klokte zijn eerste ronde in 1:25.003 en uiteindelijk naar 1:21.773 na een lange run van 9 ronden.

Jacques Villeneuve had de primeur om als eerste van de baan te vliegen. Na het rechte stuk voor start/finish ging hij iets te hard de bocht in en verloor daardoor de controle over de auto. Helaas voor de Canadees kreeg hij de wagen niet meer weg uit het grind waardoor er reeds na 20 minuten een vroegtijdig einde aan zijn eerste training kwam. Ook Zanardi, Alesi en Takagi maakte een uitstapje naast de baan maar wisten hun weg weer te vervolgen.

Het team van Jordan heeft een oude truc uit de kast gehaald. Net als McLaren vroeger had hebben ze een kleine extra vleugel boven de luchtinlaat geplaatst waardoor ze iets meer neerwaartse druk kunnen genereren.

Gedurende het eerste half uur blijft de tijd van Zanardi de snelste. Dan komt Ralph Schumacher de baan op en verbetert de op dat moment snelste tijd naar 1:21.492. De echte favorieten bleven echter lang in de pit staan, zelfs Mika Salo bleef lange tijd binnen. 10 Minuten voor het einde wordt het dan eindelijk druk op de baan met de grote namen. Rubens Barrichello is op dat moment de eerste die onder de tijd van Ralph doorgaat. Kort daarna nestelt Irvine zich met 1:20.874 voor Barrichello op de eerste plaats en uiteindelijk naar 1:20.450.

In de laatste 5 minuten eisen de beide McLarens hun favorietenrol voor zich op. Häkkinen maakt ondanks snelle tussentijden een foutje en gaat in de rondte. David Coulthard weet wel de ideale lijn te vinden en rijdt vlak achter Irvine naar op dat moment de tweede tijd. Mika Häkkinen hersteld zich uiteindelijk met de snelste tijd in 1:20.133.

De top van de eerste sessie is als volgt: 1. Mika Häkkinen, 2. Eddie Irvine, 3. David Coulthard, 4. Rubens Barrichello, 5. Ralf Schumacher en 6. Alex Zanardi.

Voor een volledig overzicht met alle tijden kun je terecht op onze seizoen pagina.