scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Coulthard snelste in de vrije training

Gepubliceerd op 24 juli 1999 door

Wederom mooi raceweer in Oostenrijk, droog met een mooi zonnetje. Zanardi wil duidelijk veel kilometers maken want net als gisteren was hij één van de eerste op de baan en reed naar een tijd van 1:17.0. Die eerste minuten werd de snelste tijd continu verbeterd door Zanardi, Ralph Schumacher en Villeneuve. David Coulthard was de eerste met een serieuze tijd in 1:13.5 en twee ronden later als eerste in de 1:12.

Takagi verremde zich en ging kort door de grindbak waarbij de voorvleugel van de auto beschadigde. Op zich niets bijzonders aangezien dat al vaker was voorgekomen dit weekeinde echter stukken van de vleugel kwamen op de baan terecht, precies op de racelijn. Een moedige marshal wist de grote stukken echter te verwijderen waardoor de sessie niet gestopt hoefde te worden.

Op een gegeven moment leek het wel een grote loterij. Beide McLarens stonden op kop, maar daarachter veel verschuivingen met o.a. Fisichella en Herbert goed van voren terwijl Salo achterin te vinden was.

Na 40 minuten in de eerste sessie rijdt Mika Häkkinen als eerste in de 1:11 en is daarbij het gehele veld ruim te snel af. Alleen Coulthard lukt het ook om vlak achter Häkkinen aan te sluiten. Fisichella raakt bij het opkomen van het rechte stuk naast de baan en laat de motor afslaan. Ook Zanardi verliest op dezelfde plek de controle over de auto en moet zijn auto in de grindbak achter laten.

Na de eerste sessie vielen met name Herbert met een derde tijd en Badoer met een vijftiende tijd in positieve zin op. Johnny Herbert haalt misschien veel voordeel uit het nieuwe uitlaatsysteem dat dit weekeinde voor het eerst wordt toegepast. Een spectaculair gezicht aangezien regelmatig de vlammen van de naverbranding achter de auto waren te zien. Teleurstellend was de achttiende tijd van Mika Salo na de eerste sessie.

De tweede sessie begint bij stralend weer waarbij de temperatuur van het asfalt snel oploopt. Het is daarom moeilijk voor de coureurs om hun tijden uit de eerste sessie te verbeteren.

Luca Badoer maakte nog een komisch moment mee. De brandblusser ging af in zijn auto waarna hij volledig onder het schuim uit de auto stapte. Ook Hill zocht voor de verandering weer eens de grindbak en later een grasveld op maar is goed getraind en weet de auto steeds weer op de baan te krijgen. De oorzaak van de problemen bij Damon kan wel eens liggen in een overstuurprobleem want regelmatig moest de Brit in de bocht corrigeren. Met nieuwe banden en een betere grip zal de auto ongetwijfeld beter op de baan liggen. Misschien heeft Damon enkele tips aan Frentzen gegeven want ook hij wist de auto na een kort avontuur weer terug op de baan te krijgen. Dat lukte Luca Badoer niet en moest zijn wagen naast het circuit achterlaten.

Hoewel Herbert zijn tijd steeds kon verbeteren nestelde Irvine zich al vroeg op de derde plek achter de McLarens in 1:12.21. Eddie maakte ook regelmatig zijn proefstarts waarbij niet één keer wielspin te zien was dus dat beloofd nog wat voor morgenmiddag. Op nieuwe banden komt de Noord Ier met 1:12.0 op de derde plek.De tweede run van Eddie ging in 1:11.92. David Coulthard weet zich echter op dat moment voor Mika Häkkinen te nestelen en rijdt met 1:11.801 naar de snelste tijd van de vrije training. Tweede is Mika Häkkinen gevolgd door Irvine, Herbert, Fisichella en Frentzen. Mika Salo was lange tijd achterin te vinden maar reed aan het einde van de training naar de achtste tijd.

Wederom viet op dat de tijden weer erg dicht bij elkaar liggen waardoor de mindere goden opeens voorin te vinden zijn, en een favoriet door een klein foutje opeens achteraan kan komen te staan. Zie de prestatie van Hill van gisteren. Hij reed vandaag praktisch eenzelfde tijd maar was daarmee pas op een achttiende plek terug te vinden. Daarnaast zijn er zeer veel schuivers te zien geweest. Het kleinste foutje wordt dan ook snel bestraft. Het belooft vanmiddag in ieder geval een spannende kwalificatie.

Voor een volledig overzicht met alle tijden kun je terecht op onze seizoen pagina.